in

Italieni candidaţi la alegerile locale în România: „Cumpărarea de voturi e umilitoare!”

Italienii din România au dreptul să candideze la alegerile locale din 10 iunie, în calitate de cetăţeni comunitari.

italieni-Romania-alegeri-localeÎn comuna Ciucurova din judeţul Tulcea candidează Ciro Dario Frasson, 28 de ani, de şapte ani în România, căsătorit cu o româncă şi proprietarul unei firme în domeniul agricol. „Trebuie să strâng 80-100 de voturi. Oricum, am multe persoane care mă stimează în comună”, a declarat italianul pentru MEDIAFAX, potrivit Gândul.

„Sunt un investitor italian. Când am ajuns să lucrez pământul din Ciucurova era lăsat pârloagă, erau societăţi care veneau şi nu plăteau, îşi băteau joc de oameni. Când am ajuns, am defrişat pământul, am adus pământurile Ciucurovei la un nivel ridicat de productivitate. Am investit, dar nu pentru scurt timp, gândindu-ne că mâine o să plecăm. Am investit având în proiect că vom rămâne aici”, a mai spus candidatul italian. El critică practica românească de a da bani alegătorilor înschimbul votului.

„Sunt persoane din sat care sunt obişnuite să primească bani pentru a vota o persoană şi le-am spus: «Nu, de la mine nu primiţi bani. Nu candidez ca primar, cei care candidează ca primar plătesc»”, a glumit Frasson Dario.

El consideră obiceiul de a da bani şi de a primi bani în schimbul votului drept ridicol şi umilitor: „E ridicol. Dacă consideri că sunt bun pentru comunitate, votează-mă. Dacă consideri că e altcineva mai bun, votează pe altcineva. Fiecare alege ce doreşte. E umilitor să fii cumpărat cu 2 lei, cu 10 lei. E oribil. Dacă cineva mi-ar spune că îmi dă 10 lei să îl votez, chiar m-aş simţi jignit”. Candidatura lui Frasson a fost remarcată şi de ANSA.

La Suceava candidează un alt italian, Bruno D’Ambrosi, născut în Sardinia, care a trăit în Milano până la venirea în România. Este căsătorit cu o româncă, are o firmă de textile şi o spălătorie de covoare.

„Am văzut că politica locală aici este cu mulţi ani în urmă faţă de politica ce se face la noi (în Italia – n.r.). Am văzut că în satele mici primarul devine un baron, e proprietar de sat, e proprietar al tuturor care locuiesc acolo, devine proprietar de terenuri. Persoana nu se pune la dispoziţia celor care locuiesc acolo, ci trebuie ca locuitorii să fie la dispoziţia lui. E o situaţia care nu se întâlneşte în ţările civilizate”, a declarat pentru MEDIAFAX candidatul de pe lista Asociaţilor Italienilor din România ROASIT.

El critică faptul că în România primarii nu merg prin oraş să vadă cum arată. „Am stat la Milano. Viceprimarul stătea o grămadă de ore pe stradă, în cartiere, să asculte lumea, să afle care sunt problemele efective”, relatează candidatul italian, adăugând că acest lucru nu se întâmplă şi în Suceava.

Este încrezător că va fi votat şi de alegătorii români: „Eu am văzut că străinii sunt apreciaţi aici şi chiar au o şansă mai bună. La Primăria din Roma, din consiliul local fac parte şi străini, care muncesc împreună cu italienii. Dacă un om are o idee bună nu văd care este problema”.

Nu consideră normal ca unii candidaţi să ofere cadouri alegătorilor în campanie. „Eu am văzut cum se face aici propaganda. Am dat umbrela, am dat ceva de mâncare pentru pensionari… Ce înseamnă asta?! Dacă tu eşti o persoană bună, nu înţeleg de ce tu să dai ceva de mâncare sau să dai un cadou. E corupţie. Am văzut că e o lege care spune nu daţi bani pentru corupţie, dar şi asta este corupţie. Dai un pix şi te votează pentru asta?”, întreabă candidatul italian.

Un alt italian, Giacomo Dreoni candidează din partea USL pentru un mandat de consilier local al municipiul Cluj-Napoca. El s-a născut în Borgo San Lorenzo, Italia, şi s-a stabilit în Cluj în 1999, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a dobândit cetăţenia română. Dreoni a fost proprietarul unui restaurant din centrul municipiului Cluj-Napoca, iar în prezent este patronul unei firme de consultanţă.

În 2010 a primit cea mai înaltă distincţie oferită de statul italian – titlul de „Cavaler al Republicii Italia”, semnat de preşedintele Giorgio Napolitano şi de premierul Silvio Berlusconi. Potrivit lui Giacomo Dreoni, faptul că este cetăţean italian este un avantaj.

„În cazul în care candidează cineva care face parte din comunitatea europeană, el va duce ideile, modul de gândire din ţara în care s-a născut. Sută la sută e un avantaj. Pentru toţi, nu numai pentru România, şi pentru Italia, pentru toată lumea”, apreciază Dreoni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Conferinţă la Senat/ Imigraţia, o provocare şi o necesitate. Propuneri pentru un salt de calitate

Reducerea taxelor consulare cu până la 60%- proiectul ministrului Marga