in

Miniștrii de interne ai României și Italiei s-au întâlnit la Roma. Lucian Bode: ”Prima mea vizită externă în calitate de ministru, nu este deloc întâmplător”

”Cooperarea româno-italiană în domeniul afacerilor interne constituie o prioritate în ansamblul relațiilor excelente dintre România și Italia”, au convenit ministrul afacerilor interne Lucian Bode și omologul său italian, Luciana Lamorgese, cu prilejul întâlnirii din 19 martie 2021, în contextul vizitei de lucru efectuate de demnitarul român în Republica Italiană.

Cei doi interlocutori au avut o discuție aprofundată despre subiecte de interes comun aflate pe agenda europeană și bilaterală, subliniind importanța dialogului pentru consolidarea încrederii cetățenilor în instituțiile competente în domeniul siguranței publice.

Întrevederea celor doi miniștri a constituit un exemplu concret de colaborare, stabilind noi proiecte de cooperare polițienească și evidențiind faptul că o acțiune comună, bazată pe comunicare eficientă, asigură calitatea vieții cetățenilor europeni și siguranța frontierelor externe și interne ale Uniunii Europene. Întâlnirea s-a desfășurat cu participarea ambasadorului României în Republica Italiană, George Bologan.

Colaborarea între Ministerele Afacerilor Interne este fundamentală pentru apărarea spațiului comun european, atât în plan intern, cât și extern. Oficialul român a subliniat importanța consolidării cooperării în domeniul afacerilor interne prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, îndeosebi prin prisma numeroasei comunități de cetățeni români din Italia, respectiv de cetățeni italieni din România.

Ministrul Lucian Bode și-a exprimat satisfacția pentru faptul că din ce în ce mai mulți tineri proveniți din comunitatea românească din Italia fac parte din structurile de forță ale statului italian. În acest context, a evidențiat că vizita în Italia, țara care găzduiește cea mai mare comunitate de români în afara granițelor, prilejuiește prima întrevedere cu un omolog, desfășurată în format fizic.

În ceea ce privește cooperarea la nivel european, demnitarul român a exprimat sprijinul României pentru obiectivele majore ale noului Pact privind Migrația și Azilul, arătând că țara noastră susține, în continuare, principiul solidarității, care trebuie realizată prin acțiuni concrete ce țin de capacitățile fiecărui stat. Ambele țări gestionează frontiera externă a Uniunii, împărtășind astfel susținerea pentru o abordare comprehensivă a migrației, care combină controlul mai eficient al frontierelor externe ale UE, intensificarea acțiunii externe și un sistem intern consolidat de gestionare a solicitărilor de azil.

De asemenea, ministrul Lucian Bode a transmis mulțumiri pentru sprijinul constant al Italiei față de aderarea României la Spațiul Schengen, arătând că țara noastră a îndeplinit din 2011 toate angajamentele și criteriile necesare și că realizarea acestui obiectiv este atât în beneficiul cetățenilor români, cât și al celor europeni. ”Ne așteptam ca Uniunea să recunoască, prin adoptarea cât mai rapidă a Deciziei privind aderarea României la Schengen, rolul esențial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE”, a declarat demnitarul român.

Ministrul italian al afacerilor interne, Luciana Lamorgese, a apreciat nivelul excelent al colaborării româno-italiene, atât în plan bilateral, cât și european, reprezentând sinergia între cele două state și un model de succes și bune practici în cooperarea polițienească.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Bode a declarat că este prima sa vizita externă de când a fost numit în funcția de ministru de interne:

Am efectuat astăzi o vizită de lucru în Italia, unde am întâlnit-o personal pe doamna Luciana LAMORGESE, ministrul italian de interne. Este prima mea vizită externă pe care o efectuez în calitate de ministru al Afacerilor Interne, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Pentru mine, Italia are o semnificație aparte, îndeosebi pentru faptul că aici trăiește cea mai însemnată comunitate de români din afara granițelor noastre. De-a lungul anilor, românii s-au integrat foarte bine în societatea italiană. Prezența românilor pe teritoriul Italiei reprezintă un vector al parteneriatului strategic consolidat pe care România îl are cu Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Aurescu vrea schimbări majore în ambasade și consulate, a descoperit că ”sunt cetăţeni români care se plâng de tratamentul pe care îl întâlnesc la ghişeu”

Disperare mare! Mario Draghi anunţa că se va vaccina cu AstraZeneca