in

Piața Nicolae Bălcescu la Catania, ministrul diasporei ÎMBRAȚISEAZĂ proiectul

În cadrul vizitei oficiale efectuate de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, în Italia, în perioada 27 februarie — 2 martie 2015, acesta a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți ai autorităților din provinciile Ragusa și Catania.

Astfel, ministrul delegat a avut întâlniri cu Annunziato Varde, prefectul provinciei Ragusa, Federico Piccitto, primarul orașului Ragusa, Iacono Giovanni, președintele consiliului local din Ragusa, Maria Guia Federico, prefectul provinciei Catania, Marcello Cardona, chestorul provinciei Catania și cu Enzo Bianco, primarul orașului Catania.

Ministrul diasporei, Angel Tîlvăr, a ”debarcat” la Ragusa în Sicilia. ”Împreună cu autoritățile italiene vom activa un mecanism de ajutor pentru românii de aici”

Cu această ocazie, ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat importanța pe care România o acordă afirmării și păstrării identității lingvistice, culturale și spirituale a comunităților românești de peste hotare. Oficialul român a menționat preocuparea autorităților române și a opiniei publice cu privire la potențialele situații de discriminare, exploatare și abuz la care ar fi supuși cetățeni români care trăiesc și muncesc în anumite provincii din Sicilia. A fost evidențiată necesitatea dezvoltării mediului asociativ românesc din zonă, astfel încât să crească impactul acțiunilor care promovează identitatea culturală, spirituală și lingvistică a românilor.

De asemenea, s-a apreciat că o reprezentare unitară în relația cu autoritățile poate conduce la eficientizarea activităților destinate reglementării elementelor de legalitate privind contractele de muncă.

Sub aspect cultural, ministrul delegat a menționat că susține demersul Consulatului României la Catania privind denumirea unei piețe din acest oraș după numele scriitorului și istoricului român Nicolae Bălcescu. În context, partea italiană și-a manifestat interesul de a pune bazele unei colaborări în domeniul universitar.

Oficialii italieni au apreciat buna integrare a comunități românești și au accentuat interesul tuturor instituțiilor regionale și locale din zonă pentru crearea unui mecanism care, prin colaborarea tuturor părților, să poată acționa eficient și rapid în scopul prevenirii și soluționării cazurilor de exploatare prin muncă. Totodată, au confirmat faptul că asociațiile românești pot avea un rol important în comunicarea cu lucrătorii români, astfel încât aceștia să colaboreze cu autoritățile italiene în scopul îmbunătățirii nivelului asistenței și protecției acordate.

Părțile au constatat importanța pe care biserica o poate avea în dezvoltarea unor mecanisme pentru reducerea situațiilor de risc în care se pot regăsi românii care lucrează în agricultură. A fost pusă în evidență necesitatea colaborării la nivel interinstituțional și dezvoltarea excelentelor relații bilaterale dintre instituțiile românești și cele italiene.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Victor Ponta a primit legitimație de italofon, pentru promovarea limbii și culturii italiene

Accident de muncă pe şantierul autostrăzii Salerno – Reggio Calabria, muncitor român căzut de la 80 de metri înălţime