in

Politicienii români își pun baioneta și ies la atac: «Sancţionaţi-l pe leghistul Buonanno»

Eurodeputatul italian Gianluca Buonanno trebuie să răspundă în fața justiției pentru declarațiile discriminatorii la adresa românilor care locuiesc în Italia, este solicitarea deputatului european Siegfried Mureșan (PMP) adresată autorităţilor italiene. Deputatul UNPR Mario-Ernest Caloianu a trimis o scrisoare la Secretariatul General al Consiliului Europei, în atenția lui Jean-Claude Mignon Președintele Adunării Parlamentare iar europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD) i-a cerut preşedintelui PE Martin Schulz sancțiuni pentru Gianluca Buonanno, pentru insulte la adresa românilor din Italia.

Reacții au apărut și în cadrul comunității românești din Italia, Leontin Cojocea – președintele CASCRI, a trimis o scrisoare de protest către ministrul italian al justiției, Andrea Orlando.

Europarlamentarul leghist Gianluca Buonanno, declarație șocantă despre români: ”Mulți din acel neam, românii, ucid, masacrează și fură pentru câțiva euro”

Buonanno a făcut comentarii extrem de grave la adresa românilor, comentând sinuciderea unui deţinut român în închisoarea de la Milano din 13 februarie. «Dacă s-a omorât este alegerea lui, am economisit mulți bani. Unul în minus de întreținut. Dacă a murit unul din ăsta nu mă interesează absolut deloc. Asemenea delincvenți nu au nicio limită și mulți din acel neam, românii, ucid, masacrează și fură pentru câțiva», a spus Gianluca Buonanno, europarlamentar Lega Nord, în timpul unei emisiuni ”La Zanzara” de la Radio 24, din 20 februarie.

Într-o scrisoare transmisă în 25 februarie șefei Departamentului pentru Oportunități Egale din Guvernul Italiei, Ermenegilda Siniscalchi, Siegfried Mureșan și-a arătat îngrijorarea față de declarațiile domnului Gianluca Buonanno cu privire la românii care locuiesc și muncesc în Italia. Mureșan a ținut să precizeze că declarațiile eurodeputatului Gianluca Buonanno, nu doar că sunt total inacceptabile, dar, totodată, încalcă prevederile Directivei Consiliului 2000/43/CE privind principiul egalității de tratament între persoane, implementată deja în legislația internă de către Italia.

«Trebuie să vă atrag atenția că aceasta nu este prima dată când domnul Gianluca Buonanno face declarații împotriva imigranților și incită la xenofobie și rasism. El a solicitat în mod repetat stoparea imigrării în Italia și i-a incitat pe compatrioții săi italieni la ură împotriva imigranților. Acestea nu sunt doar comentarii politice, așa cum ar putea fi interpretate, ci atacuri constante asupra unei întregi comunități.

Ceea ce agravează situația este faptul că domnul Buonanno este o persoană publică, dar care, aparent, nu cunoaște îndeajuns de bine legislația europeană și națională privind discriminarea și libera circulație a persoanelor.Cu privire la acest aspect trebuie să amintesc faptul că în baza articolului 18 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și articolului 21 al Cartei Drepturilor Fundamentale — ‘orice discriminare pe baza naționalității este interzisă’.

Aș dori, de asemenea, să vă informez că Italia implementează deja prevederile Directivei 2000/43/CE privind principiul egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică. Mai mult, libertatea de mișcare este unul dintre cele 4 fundamente care stau la baza Uniunii Europene și a adus mult mai multe beneficii acesteia precum și statelor membre decât costuri.

Conform mai multor estimări, românii contribuie cu aproximativ 1,5% la PIB-ul Italiei. Astfel, românii joacă un rol foarte important în susținerea creșterii economice a Italiei prin acoperirea golurilor deja existente pe piața muncii și prin creșterea nivelului de concurență în cadrul forței de muncă din Italia. De asemenea, sunt contributori neți la sistemul de ajutor social. Acestea sunt chestiuni cheie care demonstrează rolul important jucat de români și alți cetățeni ai Uniunii în creșterea economică a Italiei.

Incitarea la discriminare bazată pe naționalitate, rasă sau origine etnică este o încălcare flagrantă a normelor europene și italiene precum și a principiilor care stau la baza construcției noastre europene.

Domnul Buonanno este, în calitatea sa de europarlamentar, o persoană publică și, astfel, declarațiile lui, atunci când sunt făcute public, pot modela păreri și idei în spațiul public italian.

În concluzie, vă cer dumneavoastră și Oficiului Național de Luptă Împotriva Discriminării Rasiale să acționați în așa fel încât acest caz să fie adus în fața justiției italiene. Oferind exemple puternice și concrete opiniei publice din Italia, aveți oportunitatea de a vă aduce o importantă contribuție la lupta împotriva discriminării.», a solicitat Siegfried Mureșan în scrisoarea transmisă oficialului italian.

Scrisoare la Consiliul Europei

O altă intervenţie legată de atacul lui Buonanno contra românilor a venit de la deputatul UNPR Mario-Ernest Caloianu, care a trimis o scrisoare la Secretariatul General al Consiliului Europei, în atenția lui Jean-Claude Mignon Președintele Adunării Parlamentare.

«Recenta declarație făcută în public la un post de radio din Italia de către eurodeputatul italian Gianiuca Bonnano prin care pe lângă considerațiile asupra sinuciderii unui deținut român aflat într-o închisoare de la periferia orașului Milano a exprimat judecăți de valoare de sorginte fascistoidă rasei românilor, mă motivează să înaintez Comisiei Europene următoarea Scrisoare deschisă.

Onorată Comisie,

Eu, Caloianu Mario-Emest deputat, vicepreședinte al Comisiei permanente a Camerei Deputaților pentru Problemele Românilor din Afara Granițelor Țării, ales în mod democratic și care în cadrul comisiei din care fac parte militez pentru integrarea în Comunitatea Europeană a tuturor cetățenilor europeni, sunt consternat și supun atenției întregului Consiliu atitudinea unui deputat din Parlamentul European.

Gianluca Bonnano nu a dovedit că este deputat european. Gianluca Bonnano este deputat al unei mentalități demne de demagogia Reichului nazist în care întotdeauna străinii (de astă dată românii) sunt vinovați pentru starea în care se află societatea din respectiva țară.

Acest ‘deputat’ trebuie să știe că există o singură rasă umană și nu una superioară și o alta română, sau ori care ar fi ea, inferioară și vinovată pentru toate nelegiuirile care se petrec în societate.

Acest presupus deputat nu este deputat European. Un deputat european este în funcție tocmai datorită existenței Uniunii Europene, națiunea de Uniune părând a-i fi străin acestui autointitulat reprezentant al unei rase superioare.

Stimabilul coleg ‘deputat’ nu are capacitatea percepției evoluției în care consensul progresului națiunilor europene a format opinia democratică numită Uniunea Europeană din care dumnealui printr-o eroare, care confirmă necesitate opiniei libere, apare dându-și cu părerea.

Italia ar trebui să știe că un studiu recent prezentat la 29 ianuarie la Președinția italiană a Consiliului de Miniștri arată că imigranții din Italia produc 123 miliarde de euro anual adică 8,8% din PIB-ul Italiei. De asemeni studiul arată că intrările de bani în visteria statului depășesc ieșirile cu 4 miliarde euro.

Aceasta este realitatea în privința imigranților care din această perspectivă merită cel mai adânc respect. Imigranții aduc bunăstare și nu sunt o povară pentru țara gazdă.

Având în vedere atitudinea aflată total în afara contextului european a eurodeputatului în cauză cât și evidența reală a cifrelor, cer pe această cale ca în fața Consiliului Europei, a Parlamentului European și a tuturor instituțiilor europene, stimabilul coleg deputat să prezinte scuze Europei și să facă un exercițiu de bună înțelegere și colaborare.»

Protest la Parlamentul European

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD) i-a cerut preşedintelui PE Martin Schulz sancțiuni pentru Gianluca Buonanno, pentru insulte la adresa românilor din Italia.

«În calitate de reprezentant al românilor în Parlamentul European, as aprecia o reacție fermă din partea dumneavoastră față de afirmațiile lui Gianluca Buonanno. În plus, o sancțiune publică la adresa acestuia ar arăta, cu maximă claritate, că Parlamentul European nu poate fi asociat cu declarații extremiste ale membrilor săi», se arată în scrisoarea transmisă de Claudia Țapardel președintelui PE, care amintește și alte atacuri la adresa romanilor inițiate de europarlamentari precum Nigel Farage sau Marine Le Pen.

Eurodeputata a subliniat că astfel de incidente, dacă sunt ignorate de instituțiile europene, pot încuraja și alte comportamente discriminatorii față de români. Fac un apel la dumneavoastră să mențineți o poziție fermă împotriva atitudinilor xenofobe și să protejați Parlamentul European de asocierea cu astfel de comportamente’, a spus Claudia Țapardel.


 

Reacții au apărut și în cadrul comunității românești din Italia, Leontin Cojocea – președintele CASCRI, a trimis o scrisoare de protest către ministrul italian al justiției, Andrea Orlando.

Iată mai jos scrisoarea:



Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă din Canada ar putea face parte din primul echipaj care va coloniza planeta Marte

Mantova, înjunghiat de concubină cu un cuțit de bucătărie