in

Laura Muresan, Città di Castello: „Candidez pentru a-i ajuta pe români”

Veniturile obţinute din activităţi pe internet i-au adus unei românce multe satisfacţii. Turismul şi comerţul online, la care se adaugă decizia de a candida pentru un post la primăria din localitatea de reşedinţă, face ca românca să poată fi încadrată în categoria românilor integraţi perfect în Italia. Recunoaşte că pentru toate acestea ai nevoie de o doză bună de optimism.


Laura Simona Muresan are 38 de ani şi s-a născut născută la Gherla-Cluj. Deşi familia s-a mutat la Piteşti, se simte ardeleancă 100%. De circa 8 ani de zile locuieşte în Italia, mai precis în Citta di Castello, provincia Perugia, unde declară că se simte foarte bine.

A trecut însă şi prin momente dificile. «Precum mulţi alţii dintre noi, şi eu am luat decizia de a veni aici pentru ceva mai bun pentru mine, pentru a reuşi să realizez ceea ce în ţară la noi nu era posibil. Am fost, să zicem, o persoană norocoasa încă de la început în ceea ce priveste locul de munca, cât şi relaţia de prietenie cu italienii de aici. Poate şi pentru faptul că eu sunt o persoană foarte sociabilă, optimistă şi pentru că nu îmi vine niciodată greu să spun”mulţumesc”. După un an însă am pierdut locul de muncă iniţial şi a urmat o perioadă destul de grea. Am lucrat la negru, în restaurante şi în final, împreună cu o amică am deschis chiar unul. Am închis însă afacerea, pentru că am dat de oameni necinstiţi cu care nu am avut puterea să mă lupt.»

Muncă de acasă

De un an de zile, Laura s-a reorientat şi a intrat într-o afacere care îi oferă multe satisfacţii, în primul rând materiale. «Din 2010 am înţeles că viitorul nostru este altul, că totul se îndreaptă spre internet şi că munca fizică nu mai contează aşa de mult precum în anii trecuţi. Am înţeles că nu numai din munca fizică se pot câştiga bani şi poti avea satisfactii.

Există şi tipul de muncă „de acasa” cum se spune, din fata pc-ului, renumitul sistem „network marketing” sau cum îl cunosc multe persoane, MLM (multilevel marketing). În 2010, fiind şi pasionată de turism dar şi de vânzări în general, am intrat în Iperclub Spa., o companie de turism, de mai bine de 15 ani pe piaţa italiană ce a avut o extraordinară idee de a transforma turismul în ceva mai mult.

Am devenit un Network Partner, având în sfârşit agentia de turism online, mult visată, pe care am denumit-o „Galaxytour”. Am intrat cu unul din pachetele lor ce le pun la dispoziţie, având licenţă pe 3 ani. Acesta pachet cuprinde siteuri puse la punct şi îmbogăţite cu informaţii noi în fiecare zi, care se referă la toată gama de oferte legate de vacanţe, avion, hotel, închirieri de maşini, etc., precum şi altele pentru cei care doresc să promoveze activitatea de Network sau vor să devină asociaţi. Mai sunt şi alte două modalităţi de câştig despre care pot da detalii tuturor celor interesaţi. Ceea ce e foarte important după părerea mea, e că firma organizează cursuri gratuite în toate oraşele din Italia. Ceea ce ne mai face să fim diferiţi de alte agenţii e că oferim carduri cadou pentru vacanţă, cu puncte care la înregistrare îţi dă posibilitatea din start să mergă gratuit în vacanţă o persoană adultă plus un copil.

Este o activitate frumoasă, în primul rând că o poţi face liniştit de acasă, avem mai mult timp liber de a petrece cu familia şi cu siguranţă, foarte important, mai mulţi bani. Trebuie, ca în orice altă muncă cinstită, să te implici cât mai mult.»

Politica locală

Laura doreşte să se implice şi în viaţa politică. Articolele din Gazeta Românească, precum şi întâlnirea cu politicieni români au convins-o că ar putea încerca candidatura la un post în consiliul local al localităţii Citta di Castello, la alegerile din acest an.

Eşecul afacerii cu restaurantul, când ar fi avut nevoie de sfatul cuiva a fost un alt motiv pentru a constata că prezenţa unui român în consiliul local e necesară. «Albert Einstein spunea: „Nu este important să fii mare pentru a începe, dar este necesar să începi pentru a deveni mare”. Cam aşa e şi cu munca şi cu cariera politică. Vă vorbeam mai devreme şi despre faptul că am deschis un restaurant, dar l-am închis după puţin timp. Am avut încă de la început multe probleme legate de lipsa de informare şi prezenţa unor persoane neserioase.

Să nu credeţi că nu am apelat la un avocat, chiar la trei am ajuns. Însă nu mi s-a dat prea mult ajutor. în acele zile mă gândeam că dacă un conaţional ar fi existat să mă ajute şi să mă reprezinte, poate aş fi recuperat ceva. Mai nou, am citit în publicaţia dumneavoastră despre drepturile noastre electorale şi după ce m-am sfătuit cu prietenii am decis să candidez pentru ca eu la rândul meu să pot ajuta românii din localitatea unde stau.»

Ajutor de la PSD

Laura are intenţia de a candida pe una din listele Partito Democratico, cerând ajutorul politicienilor români din PSD, în baza acordului pe care partidul românesc l-a semnat cu PD italian. «Am cunoscut politicieni români din cadrul PSD, veniţi în vizită în zona noastră şi am fost informată despre acordul care există cu PD. Le-am cerut ajutorul şi susţinerea şi am avut parte de multă înţelegere.

Aş dori cât mai repede posibil chiar să înfiinţez o asociaţie românească. Eu deja am început să merg pe la români de-ai noştri să vorbesc cu ei, să le explic despre ce este vorba, să le spun de ce este atât de important ca noi să votam şi să le ascult dureril, necazurile, problemele. Nu doresc să rămânem încontinuare, în viziunea unora normal, căpşunarii din Spania sau „badantele” din Italia. Vreau să schimb acestă imagine despre noi, imagine greşit creată în urma unor evenimente nefericite.

Doresc ca noi toţi să nu uitam ca suntem români. Ca şi mine sunt şi alţi români cu nevoi, români ce au fost trataţi rău sau cu mai puţină importanţă, cărora le-a fost trântită uşa în nas când cereau ceea ce li se cuvenea, români care lucrează la negru sau alţii care nu lucrează deloc. Trebuie găsită o soluţie pentru fiecare. Pentru toate astea e necesară însă şi o doză bună de optimism. Eu mă bucur nespus de mult pentru sprijinul ce îl am din partea PSD Diaspora şi doresc să le mulţumesc pentru asta.»

Andi Rădiu


Laura Simona Mureşan

tel. 328 6081068

email: [email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Abruzzo, român de 44 ani, mort în prima zi de lucru pe şantier

Ştefan Dragoş Onu, un român în naţionala de karate a Italiei