in

Ştefan Dragoş Onu, un român în naţionala de karate a Italiei

Ştefan Dragoş Onu, la doar 14 ani a obţinut centura neagră cu 1 dan la karate, continuând pasiunea tatălui său. Acum în vîrsta de 19 ani are la activ nenumărate medalii şi a participat la foarte multe concursuri, ajungând să fie convocat la lotul naţional al Italiei. În prezent se pregăteşte să termine liceul şi o şcoală renumită de bucătari. Toate acestea îi fac pe părinţii lui să se simtă mândri, departe de ţară.


Din familia Onu, originară din Piatra Neamţ, primul în Italia a venit Gelu Onu, tatăl lui Ştefan. În 1992 a ajuns în peninsulă şi de-atunci a rămas să muncească. De aproape 20 de ani în Italia, a trecut prin momente grele, dificile dar satisfacţiile pe care i le-a adus băiatul a compensat totul.

„Mi-am mâncat tinereţea în Italia dar în final nu pot spune că îmi pare rău. Suntem departe de ţară, în ultimul timp mergem mai rar dar pot spune că ne- am integrat aici şi nici nu cred că ne vom întorce dacă lucrurile merg ca acum. Mândria noastră e băiatul, Ştefan, care ne-a adus multe satisfacţii.”

Pasiunea pentru karate i-a fost inspirată de tatăl lui, care avusese tentative de a practica acest sport înainte de 1989. Situaţia din România de la acel moment nu i-a permis însă să-şi dezvolte pasiunea. „Ştim cu toţii, cei care am trăit acele vremuri, că sporturile de acest tip nu erau încurajate. Mie mi-a plăcut de atunci şi dacă aveam posibilitate, cu siguranţă îl practicam în mod organizat. Sunt bucuros că fiul meu a avut această pasiune. încă de la vârsta de trei ani l-am dus la sală să vadă antrenamente. Am plecat în Italia şi când am putut să-l aduc şi pe el, în 1997, a mai crescut puţin şi l-am dus aici în Italia.”

Primele medalii

Cariera sportivă a băiatului a aluat avânt şi în anul 2006 a obţinut centura neagră, 1 dan. „Ştefan a luat examenul de centura neagră cu votul maxim. Foarte important a fost faptul că voturile au fost obţinute în prezenţa marelui maestru japonez Hiroshi Shirai. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari maeştri ai stilului Shotokan. Imediat au urmat o grămadă de participări la diferite concursuri regionale şi internaţionale, al toate stilurile, kumite semiliber şi liber şi kata. A obţinut şi multe medalii. Aproape peste tot l-am însoţit şi recunosc că mi-a adus mare bucurie.” ne-a povestit tatăl băiatului.

Ştefan a dat dovadă de multă pasiune pentru acest sport şi într-o ocazie a dovedit că are o dorinţă extraordinară de a nu se da bătut în nicio împrejurare. Tot Gelu Onu, tatăl său ne-a povestit: „La un concurs important, la Florenţa, ajuns în finală şi conducea cu 3 la 1. Era aproape sigură victoria. La una dintre mişcări şi-a agăţat degetul mic de la piciorul drept în mâneca adversarului şi după mişcare care o făcuse şi l-a rupt. Nu a dat de înţeles ce se întâmplase şi a ales să continue. Unul dintre arbitrii a observat şi a întrerupt partida. A fost dus la spital. El, după capul lui, ar fi continuat până la victorie.”

Lotul naţional

Ştefan a participat nu doar la concursuri tradiţionale de kata şi kumite de karate ci şi la diferite spectacole sportive sau diferite demonstraţii. A fost deasemenea citat în presa locală italiană. „La unul dintre concursuri a spart o placă de lemn pe care toţi ceilalţi nu reuşiseră să facă. Am avut şi ocazia să citesc despre el în ziarele italiene. Scria Ştefan Onu, românul care apără culorile azzure.” declară cu satisfacţie tatăl.

Rezultatele sale au atras atenţia celor din lotul naţional al Italiei şi a fost convocat pentru antrenamente. Nu s-a gândit niciodată dacă ar putea candida şi pentru naţionala română. Ştefan îşi continuă antrenamentele de trei ori pe săptămână la Pistoia, la clubul unde a ajuns să şi antreneze împreună cu maestrul său, la grupele de copii.

„Rezultatele bune l-au propulsat pe băiat şi pe plan local şi naţional. La Pistoia a început să ţină antrenamente la grupele mai mici împreună cu maestrul său iar pe plan naţional a fost convocat pentru antrenamente la lotul Italiei. Nu sunt încă foarte lămurit dacă poate participa să reprezinte Italia. La România nu m-am gândit. Dar mi-ar place să contactăm în viitor pe cineva din federaţie.”

Proiectele apropiate de viitor sunt legate de şcoală. Ştefan va susţine în acest an examenul de bacalaureat şi va termina o şcoală de management „alberghier” cu specializarea management gastronomic.

„Ştefan face cursuri de gastronomie la o şcoală renumită din Toscana, unde se pregăteşte pentru a putea lucra în gastronomie iar diploma i-ar permite să se angajeze chiar şi în marile restaurante. Când şi şcoala şi sportul aduc satisfacţii maxime, nu ne putem declara decât cei mai fericiţi părinţi.”

Andi Rădiu

Palmares

2001 – la varsta de 11 ani a început să practice karate în Italia cu centura portocalie;

2002 – cupa şi locul 2 la campionatul regional Toscana;

2003 – examen centura verde; locul 2 campionatul regional Toscana;

2004 – examen centura albastra; medalia de argint la campionatul regional Toscana;

2005 – examen centura maro; prezent la campionatele regionale, provinciale, naţionale şi europene unde a luat 3 medalii de aur si 3 de argint;

2006 – examen centura neagra, cu mestrul Hiroshi Shirai, cu maxim de voturi; a participat la concursul de kata şi kumite, clasat în primele 3 locuri; participă la campionatul national „AICS” unde s-a clasat pe primele locuri, dar pentru ca a avut un accident (un deget de la picior rupt) în timpul unui meci a fost trecut pe locul 2 (castiga în acel moment cu 3-1). A obţinut 2 medalii de argint;

2007 – locul 3 la trofeul Mukosan la Kumite;

2008 – diverse competitii kata şi kumite;

2009 – locul 2 la campionatul „AICS”; intră în lotul naţional al Italiei şi se clasează pe primul loc cu echipa din Pistoia la campionatul naţional pe echipe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Laura Muresan, Città di Castello: „Candidez pentru a-i ajuta pe români”

Fetiţă de 5 ani, lovită de tren în Sicilia: căuta fier vechi cu familia