in

Referendumul a fost invalidat de CCR, Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni

Plenul Curții Constituționale a decis marţi, 21 august, invalidarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Cei nouă judecători au luat decizia cu majoritatea legală de voturi, adică au fost şase voturi în favoarea invalidării.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CC a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum, de 50% plus unu de alegători participanţi la vot.

Decizia urmează să fie semnată de toţi judecătorii Curţii, după care va fi trimisă Parlamentului. După ce parlamentarii vor lua act de această decizie, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu ar trebui să se întoarcă la Cotroceni.

Luni, Guvernul a transmis către Curte cifrele finale privind numărul de electori. În urma centralizării datelor primite de la primării, MAI și MAE, s-a stabilit că există un număr de 512.379 de buletine expirate, alte 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, iar în afara granițelor se află 3.520.397 de români.

Guvernul a încercat astfel până în ultima clipă să obţină o reevaluare a cvorumului necesar pentru validarea referendumului.

Listele electorale, fără morţi şi români din diaspora, pe masa Curţii Constituţionale

Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost organizat duminică 29 iulie. După ce Biroul Electoral Central a anunţat că s-au prezentat la vot doar 46,24% dintre alegători, deci nu fusese îndeplinit cvorumul, USL a început să caute o cale de ieşire, pentru ca Băsescu să nu se întoarcă la Cotroceni.

USL a contestat stabilirea cvorumului şi principala mişcare a fost aceea de a contesta prezenţa românilor din străinătate pe listele de vot permanente, ceea ce a determinat numeroase proteste ale organiyaîiilor rom’nilor din diaspora.

Înainte de referendum, Ministerul de Interne a comunicat că numărul de alegători înscrişi în listele electorale este de 18.292.464. Pentru a fi valabil, la referendum ar fi trebuit să se prezinte 50% plus 1 dintre alegători, adică 9.146.234. La vot însă s-au prezentat 8.459.052 de persoane, adică 46,24%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Candidate din Italia la Miss Diaspora / Diana Elena Ciubotaru VIDEO

Român de 34 de ani ucis la Aprilia