in

Românii din partidul lui Grillo fac zid în jurul detractorului: «Di Maio nu voia să ne jignească»

Disciplina de partid sau convingerea i-a făcut pe puținii consilieri români din partidul lui Grillo, să îl apere pe Luigi Di Maio, cel care a declarat că 40% din criminalii României au venit în Italia, afectând imaginea comunității.

«În mod absolut Luigi Di Maio nu voia să incrimineze comunitatea românească, sunt sigură de asta. Nu voia să ne jignească. Nu este necesar să se instrumentalizeze acele fraze. În plus, nu sunt datele sale, ci ale fostului ministru de Interne al României, apoi citate în urmă cu câteva zile de procurorul adjunct din Messina, Sebastiano Ardita. Sigur, poate acea postare putea fi scrisă într-un mod diferit…”, spune Eva Deak, 42 de ani, consilier local al M5S de origine română la Terrasini (Palermo).

În urmă cu un an a candidat la funcția de primar în Terrasini, mică localitate palermitană, însă după înfrângere a devenit consilier local. A sosit în Italia în anii ‘90, acum este italiancă. «Sunt italiancă din toate punctele de vedere, în toate acțiunile pe care le fac”, declară Eva.

Acum este de acord cu ce a spus Di Maio. «Vă asigur că în acele cuvinte nu există un atac la adresa românilor – spune Eva Deak la Adnkronos. Eu nu am nimic de zis, dar pot spune că acele concepte nu sunt ale lui Di Maio, sunt ale fostului ministru român de Interne din 2009. Putem instrumentaliza și face polemică cât vrem – afirmă Eva Deak – însă nu găsesc nicio formă de rasism în acele cuvinte». Însă Eva subliniază și că ”poate acea postare putea fi scrisă într-o manieră diferită, însă eu nu mă simt deloc afectată”.

«Eu sunt cinstită – mai spune Eva Deak – atât în munca mea, cât și ca consilier local, nu simt nevoia să spun altceva. Este foarte ușor să instrumentalizezi, dar sunt sigură că Di Maio nu voia să incrimineze comunitatea românească. Eu îl cunosc pe Luigi și sunt sigură că el nu ar fi vrut niciodată să culpabilizeze comunitatea românească. Însă subliniez că poate postarea putea fi scrisă în manieră diferită. Putea fi spus că a fost citată o dată nu de-a sa, ci sunt date raportate și confirmate. În concluzie, eu nu mă simt afectată în niciun fel”.

Lupașcu: Di Maio, victimă a atacurilor

Un alt român din partidul lui Grillo, Marius Daniel Lupașcu, consilier M5S la Pinerolo (Torino) îl consideră pe Di Maio o victiomă a atacurilor mediatice nefondate. Într-un text publicat pe blogul beppegrillo.it, vocea oficială a partidului, Lupașcu scrie: «Îmi pare foarte rău pentru ceea ce se întâmplă în aceste ore, pentru faptul că parlamentarul nostru Luigi Di Maio a fost victima unuia dintre numeroasele atacuri mediatice nefondate. Postarea sa legată de statisticile privind infracționalitatea românească din Italia și firmele italiene care își mută producția în România nu sunt o opinie de-a sa, sunt date obiective, cifre, care zilele trecute au fost dezvăluite nu numai de el ci și de un procuror adjunct pe baza statisticilor.

Sunt un consilier al M5S la Pinerolo, sunt născut în România dar trăiesc în Italia de 16 ani și vă pot asigura un lucru: dacă aș fi perceput sentimente de ură, rasism sau xenofobie în M5S nu aș fi candidat niciodată! Și acest lucru este valabil atât la nivel de program național, cât și la nivel uman în rândul membrilor Consiliului din care fac parte și în rândul numeroșilor activiști din localitatea mea.

Sunt la primul meu mandat și trebuie să spun că sunt foarte fericit că am făcut această alegere. Când am cunoscut primii activiști ai Movimento 5 Stelle, a fost pentru mine ca un trăsnet. Într-o lume politică în care nu credeam și în care nu aveam nicio încredere, pentru prima dată cunoșteam persoane care gândeau ca mine privind multe teme: onestitatea ca cerință fundamentală a clasei politice, anularea privilegiilor, suveranitatea populară atât de maltratată de o Europă plecată cu bine dar care s-a demonstrat falimentară pentru economiile fiecărui stat, și în special privind protecția mediului, bogăția noastră cea mai mare. Și de fapt tocmai de aceasta mă ocup în Consiliu: fac parte din comitetul pentru mediu și derulez proiecte legate de protecția animalelor. M-am simțit imediat partea a unui proiect, am fost întotdeauna respectat pentru ceea ce sunt și apreciat pentru dorința mea de a contribui la schimbarea lucrurilor.

Dacă mulți infractori din România și din alte țări decid să vină în Italia pentru a comite infracțiuni cu siguranță se datorează faptului că se știe foarte bine că la noi nu funcționează Justiția! Așadar, aproape ești liber să comiți infracțiuni, știindu-se că oricum la pușcărie aproape nu se duce nimeni! În România vă asigur că infractorii nu acționează netulburați cum se întâmplă aici… Noi, cetățenii onești, nu ne simțim protejați de un stat care nu este în stare să-i trimită la pușcărie pe cei care nu respectă legea!

Alt punct important: firmele italiene, la fel ca firmele românești, au fost afectate puternic de politicile Uniunii Europene. Însă în Italia se adaugă o problemă care în România nu există: taxarea foarte ridicată! Cum să facă firmele să supraviețuiască cu taxe care ating 70%? Este pură utopie! Luigi Di Maio a denunțat în mod just sistemul fiscal italian, care constrânge firmele să migreze altundeva lăsând propriii cetățeni fără loc de muncă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Angelica Vasile, consilieră la Milano: «Mă simt jignită ca româncă, Di Maio să ceară SCUZE comunității»

Accident lângă Bologna, mort român de 23 de ani