in

Senatorul Viorel Badea: ”Prin dobândirea cetățeniei, românii din afara țării vor deveni cetățeni europeni”

Procesul redobândirii cetățeniei române, în special pentru românii de peste Prut, a înregistrat în ultimii ani o oarecare îmbunătățire, fiind accelerat mai ales în urma deschiderii unor birouri de transcriere a certificatelor de naștere în câteva orașe din România, dar și în Republica Moldova.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de etnici români care doresc să devină și cetățeni ai României sunt privați de acest drept, deoarece, din cauza faptului că trăiesc în regiuni din alte țări care nu au făcut niciodată parte din statul român, cum ar fi Transcarpatia (Ucraina) sau Serbia, nu intră în categoria celor care pot solicita redobândirea cetățeniei.

Prin urmare, este necesară modificarea Legii cetățeniei, astfel încât aceasta să fie acordată, la cerere, conform unei alte proceduri decât cea actuală, care prevede Redobândirea și îi vizează pe cei care au pierdut cetățenia română sau sunt descendenții unor foști cetățeni români.

Inițiatorul proiectului de modificare a Legii cetățeniei, senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, susține că amendarea Legii este necesară în primul rând pentru ca românii din afara țării care își asumă identitatea românească să poată beneficia de cetățenia română, așa cum se întâmplă și în cazul altor state, cum ar fi Franța, Marea Britanie sau Germania.

“Noi ne-am gândit că acest lucru este extraordinar de bun pentru românii de pretutindeni, mai ales pentru faptul că un cetățean al altui stat care obține cetățenia română poate să fie, practic, un ambasador al României oriunde în lume. Cu atât mai mult, cu cât Uniunea Europeană începe să devină un model de civilizație, o țintă către care tindem nu numai noi, cei care locuim în Europa, ci și cetățeni ai altor state extracomunitare” – a declarat pentru InfoPrut, senatorul Viorel Badea.

Potrivit parlamentarului, principalii beneficiari ai noii legi vor fi românii din Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Albania, unde există cele mai multe solicitări în acest sens. Totodată, politicianul asigură că obţinerea cetăţeniei României de către etnicii români din aceste ţări nu va afecta statutul lor de cetăţean al statului de reşedinţă.

“Este foarte important ca statele menționate să aibă pe teritoriul lor cetățeni europeni. Românii din aceste ţări, în momentul în care vor obține cetățenia României, vor deveni automat și cetățeni europeni și consider că aceasta este o oportunitate pentru țările respective, pentru că acești noi cetățeni români vor putea promova în statele de reședință atât valorile europene, cât şi cele naționale românești.

De asemenea, aceștia vor purta cu ei valorile statelor în care s-au născut și le vor promova interesele nu numai în relația cu Bucureștiul, ci și în relația cu Bruxellesul. Prin urmare, consider că aceasta este o oportunitate inclusiv pentru țările în care avem etnici români solicitanți de cetățenie a statului nostru” – a menționat senatorul.

În ceea ce privește procedura birocratică a procesului de obținere a cetățeniei române conform acestui proiect de lege, senatorul precizează că se încearcă amendarea Legii în primul rând pentru a veni cu o variantă rapidă de obținere a cetățeniei române de către etnicii români din Ucraina, Serbia sau din oricare al stat.

“Acești români vor depune documente care să le ateste originea etnică românească, iar actele respective vor ajunge în fața unei comisii de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, care, în cel mai scurt timp, va lua o decizie cu privire la acordarea cetățeniei române. Cu alte cuvinte, va fi un proces care va semăna oarecum cu procedura de redobândire a cetățeniei române, doar că va conţine şi aspectul privind criteriul etnic al solicitantului, care va trebui să îşi asume identitatea românească” – explică Viorel Badea.

Potrivit senatorului, proiectul a fost depus în Parlament și urmează să ajungă la comisii spre avizare și raport, iar apoi va intra în plenul celor două camere. Votul în plenul celor două camere ar putea avea loc în câteva luni. Viorel Badea menționează că printre semnatarii proiectului de modificare a Legii cetățeniei sunt parlamentari din majoritatea partidelor politice și că urmează să fie organizate mai multe reuniuni în Parlament, în care să se discute despre importanța adoptării documentului și care sunt avantajele pentru România și pentru românii din afara țării care doresc să obțină cetățenia română.

“Cred că niciun om sănătos la cap nu poate să fie împotriva acestui proiect de lege, pentru că nu face altceva decât să confirme un drept pe care trebuie să îl aibă orice român care trăiește în altă țară, mai ales că acest demers nu reprezintă nicio investiție majoră din partea României. Pentru noi ca stat, acest lucru este extrem de favorabil, din simplul motiv că astfel am contribui inclusiv la creșterea numărului de cetățeni români din Europa” – a subliniat senatorul Viorel Badea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

CNCRI, discuții în favoarea românilor în cinci localități din Lazio

Studiu: “Patru imigranți din zece vor părăsi Italia dacă nu se termină criza”