in

William Brînză vrea să ne înregistreze obligatoriu la ambasadă

Deputatul William Brînză, a efectuat duminică, 20 martie, o vizită în colegiul său, în Italia, unde împreună cu preşedintele PDL Italia, Săvoiu Ion a participat la o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii de români din Regiunea Lombardia – Milano, anunţă un comunicat al PDL Italia.

Deputatul a trecut în revistă proiectele legislative pe care le-a iniţiat pentru românii din străinătate, insistând asupra necesităţii realizării unui proiect de lege prin care cetăţenii români aflaţi în străinătate să se înscrie în Registrul unic de la ambasadă, iniţiativă necesară în urma situaţiilor din Libia şi Japonia.

Deputatul a explicat că un astfel de Registru este necesar pentru ca în cazul unor calamităţi naturale sau conflicte armate statul român să poată interveni în timp util, să acorde asistenţă.

„O să fac o dezbatere în primul rând cu cetăţenii din colegiul meu pentru a le afla punctul de vedere. Aş dori să iniţiez, dacă voi avea şi aceptul lor, obligativitatea ca cetăţenii români aflaţi în străinătate să se înscrie după o perioadă de 90 de zile în acest Registru unic al ambasadei României din fiecare ţară”, a explicat Brînză.

Si ministrul de externe, Teodor Baconschi, declara la 3 martie, într-o conferinţă de presă pe tema evacuării cetăţenilor români din Libia, că are în vedere modificarea legislaţiei primare, astfel încât cetăţenii români aflaţi în ţări cu potenţial de instabilitate politică sau de risc pentru securitatea lor – ceea ce nu e totuşi cazul Italiei – să-şi anunţe din timp prezenţa la ambasadele României.

„Toată munca noastră a fost extrem îngreunată de faptul că nu aveam deja constituit un registru unic al cetăţenilor români aflaţi deja în Libia. Multe alte state europene fac aşa ceva, cetăţenii lor ajunsi într-o ţară sau alta, stabiliţi acolo sau cu contract de muncă îşi comunică la ambasada propriei ţări coordonatele, astfel încât în situaţii de criză să poată fi asistaţi prompt fără ca găsirea lor pur şi simplu să presupună atâtea eforturi”, a explicat ministrul român de externe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că este nevoie ca românii să-şi anunţe prezenţa în străinătate pe lângă ambasade. „Aici, sigur, nu vreau să dau lecţii nimănui, întotdeauna astfel de evenimente ne găsesc cu o situaţie destul de dificilă din punct de vedere al cunoaşterii numărului de cetăţeni români care se află în ţară.

Probabil că în timp românii care pleacă în străinătate vor trebui să se obişnuiască să anunţe ambasada legat de un număr de telefon, de o adresă la care pot fi găsiţi în situaţii excepţionale. Asta ar ajuta foarte mult să-i putem ajuta dacă au nevoie vreodată. Situaţia nu e doar în Japonia, oriunde au fost evenimente, şi în Egipt, şi în Libia ne-a fost greu să-i găsim pe toţi cei care au avut nevoie de sprijin şi dacă vă aduceţi aminte şi în Liban acum trei ani, şi în Palestina şi în multe alte locuri. E o necesitate anunţul către ambasadă că nu-i spionează nimeni, doar să ştim cum îi putem contacta„, a spus şeful statului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La Arad, italienii cer predarea limbii materne în şcoli

Reforma justiţiei