in

”Doamna Ambasador, până la urmă de ce aţi venit la Torino?”

Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, s-a deplasat la Torino, în zilele de 19 și 20 februarie pentru diferite întâlniri cu reprezentanți ai autorităților italiene dar și cu comunitatea românească. Întâlnirea cu românii din Torino, care nu a fost anunțată sau publicată pe vreunul dintre site-urile Ambasadei sau a Consulatului General din Torino sau măcar pe paginile de Facebook ale instituțiilor respective, a avut loc joi, 19 februarie 2015, la sediul Consulatului General al României la Torino.

Au urmat multe postări pe Facebook, mesaje de nemulțumire a unor români din Torino, pentru faptul că întâlnirea nu a fost anunțată cu câteva zile înainte, unii dintre ei dorind să participe. Foarte multe discuții au rezultat și datorită faptului că invitațiile la întâlnire au ajuns doar la unele persoane, nefiind vorba de o întâlnire publică, la care să aibă acces toate persoanele care ar fi dorit să fie prezente.

Chiar și după întâlnire, pe site-urile Ambasadei și a Consulatului au fost postate mesaje telegrafice.

Un VIDEO postat pe Facebook (Alin Mateiciuc, Cu Ochii Pe Ei), de către unul dintre cei prezenți, a relevat adevăratul scop al întâlnirii: ambasadorii au primit ordin de la ministrul de externe, Bogdan Aurescu, să trimită rapoarte lunare despre întâlnirile cu asociațiile și românii din comunitate. Adică vizita a fost făcută din rutină. ”Nu știu ce rezultate o să dea…Noi, în fiecare lună, trebuie să raportăm ministrului de externe, nu mă refer la ministrul pentru românii de pretutindeni, ci asta este o inițiativă a ministrului Aurescu, trebuie să raportăm activitatea care s-a desfășurat în luna respectivă cu asociațiile…” a spus ambasadoarea Constantinescu.

MAE îi pune la treabă pe ambasadori: ”Reconstruiți legăturile cu diaspora, serios afectate”

 


 

Rezultatul întâlnirii a fost, se pare, zero. Iată ce scrie pe blogul său, (Blog Oameni din Bucovina), Ștefan Mezei, 39 de ani, originar din localitatea Putna, jud. Suceava, rezident la Torino, prezent la acea întâlnire:

”Şi totuşi lume a fost, asociaţii, membri politici ai partidelor din Piemonte, tot personalul consular.

Doamna Ambasador al României în Italia, Dana Constantinescu, a făcut o vizită, de fapt prima vizită de când a fost numită în această funcţie, la Torino. Să ne cunoască, să ne vorbească sau poate să justifice ceva. CE? Sincer nu ştim şi noi, de ce o vizită fulger şi cu invitaţii în ultimul moment.

Să ne felicite de faptul că aici în Torino sunt mai puţine asociaţii? Că fac treaba bună sau încearcă să facă ceva, văzând că fondurile alocate nu se găsesc, sunt aprobate, dar vezi cazul, sunt blocate şi înjumătăţite?

Pe limba tuturor, aveţi banii doar virtual şi doar o parte, nu se ştie niciodată dacă asociaţiile pot profita vreodată de aceste fonduri.

Glumiţe scurte şi la subiect. „La Torino sunt asociaţii chiar cu 700 membri, la Roma sunt 700 asociaţii”. Am reţinut această aluzie, am reţinut şi faptul că, dacă nu greşesc, ea a venit cu trenul la Torino.

Nu spun că nu este o personalitate, este totuşi reprezentantul României, care ne reprezintă, o persoană care vrea să ajute comunitatea, dar totuşi de ce Torino? De ce pentru prima dată aici şi totuşi fără o tematică anume, fără o ordine de zi, fără să se facă o întâlnire, nu ştiu, undeva, într-un loc unde pot veni toţi oamenii de rând, să dea răspunsuri lor, direct, familiilor?

Un loc mai încăpător unde să nu fie doar 25-30 de persoane, măcar 200-300 avînd în vedere faptul că Torino deţine cea mai mare comunitate românească din lume? (Fac o precizare, Torino are cea mai mare comunitate de români din lume iar ca regiune rămâne Lazio cu cei mai numeroşi români).

Până la urmă au început aceleaşi discuţii, asociaţiile care întrebau ”de ce?” , iar răspunsul care venea punctual „nu am informaţii precise şi chiar nu ştiu ce să vă zic!!!

Mai se găseşte şi câte unul din public să critice activitatea asociaţiilor, spunând că ”dacă eşti român adevărat nu cerşi fonduri”, neştiind că aceste fonduri ori le iei ori nu le iei, nu pot fi folosite în România, deci sunt fonduri pierdute!

De ce să nu aprofite asociaţiile care zi de zi sunt ca voluntari prin spitale, împreună cu familiile care au nevoie de ajutor?

Nu ştiu să vă descriu această întâlnire mai bine, doar prin faptul că după, ne-am înghesuit să facem foto cu doamna Ambasadoare, printre ei şi eu, recunosc, dar am făcut-o doar pentru un motiv: fac această foto că apoi nu se ştie când o să mai am ocazia :)))).

Întrebarea rămână până la urmă aceeaşi: ”Până la urmă de ce aţi venit la Torino?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cazul Bărbuță, deținutul care s-a sinucis în închisoarea Milano-Opera: șaisprezece agenți au fost suspendați de ministrul Justiției

Europarlamentarul leghist Gianluca Buonanno, declarație șocantă despre români: ”Mulți din acel neam, românii, ucid, masacrează și fură pentru câțiva euro”