in

Sute de oameni, păcăliţi să doneze bani pentru campaniile umanitare ale unor vedete TV. Înșelați cu zeci de mii de euro

Vedetele îi atrag pe infractori. Patru persoane au fost reţinute de curând pentru că ar fi creat în numele unor vedete conturi pe Facebook şi campanii umanitare false, pentru care au încasat fonduri pe nedrept. Au reuşit astfel să înşele 273 de persoane, de la care au primit 34 de mii de dolari şi 1.000 de lei.

În februarie, doi indivizi şi complicii lor au creat o pagină falsă de Facebook cu numele Andreea Marin. Au postat fotografii furate din contul oficial al vedetei şi au dat startul unei false campanii umanitare, pe care au intitulat-o „Preţuieşte viaţa”. Astfel au înşelat oamenii că ar strânge bani pentru copiii nevoiaşi din oraşul Beiuş, judeţul Bihor.

Oricine doreşte să verifice autenticitatea unui cont de Facebook o poate face foarte simplu. Tastează numele vedetei, iar Facebook-ul indică printr-un semn de bifare că respectivul cont a fost verificat şi aparţine persoanei publice respective.

Andreea Marin nu este singura vedetă de al cărei nume s-au folosit cei patru indivizi acuzaţi acum de grup infracţional organizat. Anchetatorii de la DIICOT au o listă ceva mai lungă. Teo Trandafir a depus şi ea plângere la poliţie, iar actriţa Rodica Popescu Bitănescu a anunţat public de mai multe ori că nu are cont de Facebook.

Procurori DIICOT şi poliţişti de la Combaterea Crimei Organizate au descins la mai multe adrese din judeţele Neamţ şi Cluj unde locuiau cei patru, acuzaţi de fals informatic şi fraudă. La percheziţii au fost ridicate mai multe telefoane mobile, cartele, un card de memorie, o unitate de calculator, carduri bancare şi chitanţe care atestau că au încasat banii. Pe numele lor au fost efectuate 360 de tranzacţii prin serviciul de transfer rapid de bani – Western Union.


Citiți și:

Farmecul româncelor face victime pe internet. ”Italienii se îndrăgostesc, vor să le cheme în Italia, ele solicită bani în avans”

Studiu european: rasismul, normalitate pe internet

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bărcuțe cu ou, cârnați și brânză

Drama unui român infirm din Muccia, oraș lovit de cutremur: «În România aș fi fost mort de mult!»