in

Balotelli, luat în râs de un politician italian cu un fotomontaj “rasist” pe Facebook

Un montaj foto postat pe Facebook de un consilier regional din Friuli Venezia Giulia a stârnit o aprinsă polemică în Peninsulă. Paolo Ciani, politician din FLI (Futuro e Liberta’) susţine că nu e vorba de rasism, dar prietenii lui au luat gluma în serios.

Lui Paolo Ciani, consilier regional în Friuli Venezia Giulia al FLI- Futuro e Libertà per Italia chiar nu i-a plăcut comportamentul lui Mario Balotelli din timpul partidei Italia-Irlanda. "Intră, face un fault de cartonaş roşu, marchează şi se ia de bancă şi îi închid gura. Acest clovn trebuie să meargă să lucreze pe câmpuri", a scris luni seară pe profilul său de Facebook. În completarea comentariului, Ciani a postat un montaj foto în care jucătorul naţionalei e aplecat să culeagă varză (sau salată?).

Alegerea consilierului a dezlănţuit polemici, fiindcă multora li s-a părut rasistă. Balotelli, italian cu piele neagră, este descris ca unul dintre africanii care îşi rup spatele pe câmpuri pentru salarii de foame şi sub ameninţarea caporalilor. Dacă în fotografie ar fi fost Cassano, probabil ar fi avut un alt efect. Tot pe Facebook, Ciani se apără. "Sunt acuzat – scrie – că am făcut această postare rasistă. îi provoc pe toţi să demonstreze asta fiindcă am făcut un comentariu pur fotbalistic şi am folosit o fotografie care circulă în reţea".

Lăsând la o parte buna-credinţă, faptul că "fotografia circulă în reţea" în realitate semnifică puţin, având în vedere abundenţa atrocităţilor xenofobe care circulă online. şi poate Ciani ar trebui să fie mai atent şi la "amicii" săi de Facebook. Un anume Andrea Prapotnih a salutat publicarea montajului foto cu: "Mai multe banane, mai multe banane". şi acesta este un comentariu pur fotbalistic care nu merită să fie şters?

Il consigliere di Fli mette Balotelli a lavorare nei campi 

Elvio Pasca