in

Bersani, despre tinerii străini născuţi în Italia: „Este ruşinos că aceşti tineri nu sunt italieni”

„Este o ruşine să fie 50.000 de copii care se nasc anual sau sosesc în Italia, care frecventează şcolile noastre, care se trezesc apoi la 18 ani că nu ştiu dacă sunt italieni sau imigranţi: este nevoie ca noi să le spunem că sunt italieni”, a spus pe 22 septembrie secretarul PD Pierluigi Bersani, după ce a semnat la standul din Piazza del Pantheon la Roma două propuneri de lege de iniţiativă populară pentru reformarea legii cetăţeniei şi pentru dreptul de vot la alegerile administrative pentru imigranţi.

Potrivit lui Bersani, „este necesar să înţelegem că un proces de integrare într-o societate modernă şi civilizată poate avea loc numai prin intermediul obţinerii de drepturi şi de obligaţii, de responsabilitate şi de participare la viaţa civică şi la viaţa politică”.

În acest sens, subliniază secretarul Partidului Democrat, „suntem la distanţă stelară de Europa. Trebuie să mergem în direcţia unei reconsiderări generale asupra acestor puncte ale sistemului nostru normativ, începând de la legea Bossi-Fini, care a provocat o mulţime de probleme şi nu a rezolvat nimic”.

În ce priveşte recenta revoltă a imigranţilor tunisieni din centrul de permanenţă de la Lampedusa, Bersani comentează: „Revăzând acele scene, imaginându-mi că vor face înconjurul lumii şi gândidu-mă şi la cum vor fi percepute în afara ţării noastre, eu mă simt prost. O mare ţară precum Italia nu poate ajunge până la acest punct”.

Propunerile de lege semnate de Bersani au fost lansate de 19 asociaţii în cadrul campaniei „L’Italia sono anch’io„.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Made in România” are succes în Italia

Un subofiţer de la Finanţe a vrut să şantajeze un întreprinzător român din Italia