in

Cetăţenie pentru fiii străinilor, nouă amânare în Parlamentul italian

Sunt un milion, dar pot să aştepte. Pentru moment plenul Camerei Deputaţilor nu se va ocupa de schimbarea legii, pentru a-i face să devină pe fiii imigranţilor italieni din toate punctele de vedere. Conferinţa şefilor de grup a definit pe 26 septembrie un calendar pentru luna octombrie, în care nu apare reforma cetăţeniei pentru generaţiile secunde. Aceasta ar trebui să fie introdusă în calendarele din noiembrie sau decembrie, însă condiţionalul este obligatoriu şi oricum vor trebui aşteptate deciziile viitoarelor conferinţe.

"Cicchito (şef grup Pdl – n.r.) îi cere lui Fini să treacă în calendar interceptările şi defăimarea, eu “esodati” şi copiii născuţi în Italia. Fiecare are priorităţile sale…”, a scris pe Twitter şeful grupului Partidului Democrat în Cameră, Dario Franceschini, în timp ce conferinţ a era în curs. Cererile Pd au fost acceptate pe jumătate, fixând discuţia proiectului de lege pri – vind “esodati” (ieşiţi din câmpul muncii, dar încă fără pensie) în a doua săptămână din octombrie. Comisia de afaceri constituţionale a Camerei examinează opt proiecte de lege dedicate cetăţeniei fiilor de imigranţi. Discuţia generală a început în iunie şi s-a încheiat la finele lui iulie, când doi raportori, Isabella Bertolini de la Popolo delle Libertà şi Sesa Amici de la Partidul Democrat au fost  însărcinaţi să pună la dispoziţie textul unificat.

Drumul este anevoios. Deschiderea celor de la Pd şi de la Terzo Popolo se ciocneşte de zidul ridicat de Pdl, care continuă să nu considere urgentă, cel puţin pentru această legislatură, o modificare a legii actuale, ajungând de fapt să se plieze pe poziţia celor de la Lega Nord, dintotdeauna contrari reformei.

Iată comentariul ministrului Riccardi: “Privind cetăţenia minorilor străini se putea face mai mult chiar dacă nu erau toate cifrele şi la un moment dat s-a decis să se amâne problema. În orice caz, îi înţeleg pe cei care s-au opus, înţeleg dificultăţile, dar cine ar fi vrut ar fi putut să caute din punct de vedere politic calea posibilului”, a spus ministrul Cooperării Internaţionale şi Integrării, Andrea Riccardi.

Potrivit lui Riccardi a fost vorba de o “amânare negativă. O soluţie a problemei ar fi fost inaugurarea unei politici diferite. S-a pierdut o ocazie preţioasă – a subliniat ministrul – cred că cei care studiază în şcolile noastre sunt italieni de facto”. “M-am luptat pentru asta şi rămâne un mare angajament”, a încheiat Riccardi.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

17 miliarde euro, valoarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră

Adolescent român ucis de tatăl vitreg italian/ VIDEO