in

Concerte cu Madonna şi Lady Gaga, muncitori români la negru

La Tribunalul din Milano nouă muncitori români, care au lucrat în 2011 şi 2012 pentru concertele artiştilor Madonna, Lady Gaga, Shakira, Bruce Springsteen şi Vasco Rossi, au prezentat o plângere împotriva cooperativei Company Service International (CSI), care primise în antrepriză de la Live Nation Italia lucrările de amenajare a scenelor, scrie Redattore Sociale.

O muncă efectuată şi noaptea, în ritmuri frenetice, plătită cu circa 4 euro pe oră faţă de cei 7,5 prevăzuţi în contract, povestesc muncitorii în memoriile predate tribunalului. Un contract pe care doi din cei nouă muncitori susţin că nu l-au văzut niciodată, astfel încât se gândeau că lucrează la negru. La Oficiul Provincial de Muncă din Milano rezultau însă a fi subordonaţi-asociaţi ai CSI, chiar dacă ei nu ştiau acest lucru.


„Am strâns o cazuistică foarte variată: erau unii care rezultau că lucrau part-time – adaugă Angelo Musicco, avocatul care îi reprezintă.- Alţii pe perioadă determinată. De fapt trebuiau să rămână la dispoziţia cooperativei care îi chema când avea nevoie de ei. Sunt unii care nu au văzut niciodată statul de plată, şi toţi erau plătiţi din când în când în numerar”.

Madonna, cea mai bine plătită femeie din muzică, 125 de milioane de dolari doar în 2013

Cei nouă muncitori solicită Tribunalului ca CSI şi Live Nation Italia să fie condamnate să plătească partea de salariu care le revenea şi pe care nu au primit-o niciodată. Unul dintre muncitori, de exemplu, într-un an şi jumătate a primit circa 6.800 de euro, însă, potrivit calculelor consultantului avocatului Musicco, i-ar reveni alţi 24.900.

În declaraţii, unul dintre români povesteşte şi un episod din care se poate înţelege climatul care exista pe şantiere: pe timpul amenajării unei structuri la teatrul San Babila, în primele zile ale lui ianuarie 2013, muncitorii au fost constrânşi să mute cu braţele lăzi cu materiale de 50-60 de kilograme, fără ajutorul unor cărucioare sau elevatoare.

O sarcină impusă şi unuia dintre muncitorii cei mai în vârstă, bolnav de inimă. A încercat să refuze, însă unul dintre directorii de la CSI i-a spus: „Dacă nu vrei să faci această muncă eşti concediat: du-te acasă, uşa-i acolo”. În dimineaţa de 7 ianuarie, după o noapte de muncă, a suferit un infarct.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Facebook a pregătit o nouă aplicație: ”Paper” – jurnal online

Românii nu vor să plece din Spania