in

Cumperi casă dacă ai cetăţenie: Poşta vinde locuinţe, dar nu imigranţilor

Licitaţie de apartamente a Poştei Italiene, în întreaga Italie, însă pentru a participa este necesară cetăţenia italiană. Asgi şi Cgil cer intervenţia Oficiului Antidiscriminare. Belisario (Idv): „Operaţiune de factură rasistă”

Poşta Italiană face afaceri cu imigranţii, şi nu numai prin serviciile de money transfer sau a serviciilor poştale sau bancare oferite şi clienţilor italieni. Prin intermediul ghişeelor sale la care se solicită eliberarea şi reînnoirea permisului de şedere, fiecare cerere aduce 30 de euro grupului condus de Massimo Sardi. Cu toate acestea, când trebuie să vândă patrimoniul imobiliar, Poşta Italiană nu vrea clienţi străini.

Este scris negru pe alb în anunţul care scoate la licitaţie 17 apartamente la Brescia, Ferrara, Novara, Taranto, Vercelli şi Verona.. Vor putea participa „persoane fizice care îndeplinesc cerinţele prevăzute de normele în vigoare pentru a evita pierderea dreptului la alocarea de locuinţe rezidenţiale publice, şi – se citeşte în anunţ – doar cei cu cetăţenie italiană„.

Cgil din Brescia şi Asociaţia de Studii Juridice privind Imigraţia (Asgi) consideră că aceasta ar fi o discriminare, şi pentru că Textul Unic privind Imigraţia explică în mod clar că imigranţii regulari sunt echivalaţi italienilor la accesul la locuinţele de stat.

Astfel, Cgil şi Asgi au prezentat o plângere împotriva Poştei şi au solicitat intervenţia Oficiului Naţional Antidiscriminări Rasiale (Unar). Între timp, cazul ajunge şi în Parlament. Potrivit şefului grupului Italia dei Valori din Senat, Felice Belisario, „din partea Poştei Italiene este în act o discriminare insuportabilă. Este clar că suntem în faţa unei operaţiuni de factură rasistă asupra căreia este bine – promite parlamentarul – să se intervină imediat”.

Unar: Discriminare

Poşta Italiană nu poate exclude imigranţii de la licitaţia apartamentelor sale. Introducerea cerinţelor privind cetăţenia italiană este o discriminare. Este opinia Oficiului Naţional Antidiscriminări Rasiale, care a cerut grupului condus de Massimo Sarmi să revină asupra deciziei. Pentru moment este o simplă invitaţie, dar dacă Poşta Italiană nu răspunde invitaţiei, deschizând licitaţia şi pentru imigranţi, riscă să ajungă la tribunal.

Potrivit consilierului de la Unar, Oriana Calabresi, anunţul Poştei „poate fi considerat act cu conţinut discriminatoriu” (aşadar, ilegal), lipseşte o „justificare obiectivă şi raţională” pentru introducerea cerinţei cetăţeniei italiene, precum şi o „relaţie de proporţionalitate între obiectiv şi mijloacele angajate”.

Calabresi aminteşte că discriminări de acest tip, legate de accesul la locuinţe, „nu sunt deloc izolate” şi dă exemplul Primăriei din Milano, care dădea mai multe puncte italienilor pentru accesul la locuinţele de stat până când tribunalul a obligat-o să facă un pas înapoi. „Trebuie aşadar solicitat Poştei Italiene S.p.a. – încheie experta – să se alinieze principiilor de nediscriminare”.

Poşta Italiană va accepta invitaţia? Se pare că nu, judecând după nota pe care a trimis-o la Stranieriinitalia.it. „Cerinţa deţinerii cetăţeniei italiene – susţine Poşta Italiană – este stabilită de lege şi este solicitată de toate instituţiile care vând locuinţe Erp”.

„Poşta Italiană – adaugă nota – respectă normativa în vigoare la vânzarea propriilor imobile”, pentru a încheia apoi cu o precizare previzibilă, cu ton ironic: „imigrantul în posesia cetăţeniei italiene va putea în mod liber să participe la licitaţia pentru achiziţionarea de locuinţe”. Zid contra zid, aşadar. Se va ajunge la tribunal?

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alin Agape, artist la Palermo: „Nu îmi pot permite un serviciu deoarece nu aş mai avea timp să pictez”

Soprana Letiţia Viţelaru a câştigat prima bursă la Accademia Teatro alla Scala din Milano