in

Economistul Tito Boeri: ”Avantaje pentru ţările care îi vor primi pe români”

Încetarea restricţiilor în materie de mobilitate teritorială pentru lucrătorii din România şi Bulgaria provoacă discuţii. Un parcurs demarat acum şapte ani şi care acum, potrivit Marii Britanii, Franţei şi Germaniei va duce la o adevărată migraţie în masă. În schimb, alţii susţin că va fi vorba îndeosebi de lucrători specializaţi care vor aduce beneficii ţărilor care îi vor primi.

Tito Boeri, profesor de Economie a muncii la Universitatea Bocconi din Milano, fondator al site-ului lavoce.info, a declarat, într-un interviu acordat Radio Vatican: „Aceste îngrijorări există întotdeauna atunci când sunt îndepărtate cu totul restricţiile privind fluxurile migratorii, însă să ne amintim şi ce s-a întâmplat cu ocazia primei extinderi în Est a Uniunii Europene: şi în acel caz au existat îngrijorări, însă ridicarea barierelor pentru mobilitatea lucrătorilor din aceste ţări nu a cauzat „acele invazii” de care le era teamă unora.

„În realitate a fost vorba de un fenomen mult mai limitat şi care, la final, a adus beneficii ţărilor care au primit aceşti lucrători, începând de la Regatul Unit, Irlanda şi ţările de nordul Europei.”

Criza economico-monetară a avut repercusiuni grave asupra pieţei muncii pe Vechiul Continent. După părerea dvs., se merge în direcţia justă?

„Există diferenţe foarte puternice în cadrul Europei privind condiţiile pieţei de muncă: avem ţări precum Germania, precum Austria, unde şomajul este foarte redus şi cel al tinerilor este sub două cifre; şi avem apoi ţări precum Spania şi Italia, unde din păcate situaţia este foarte gravă. Cred că o mai mare mobilitate a muncii este un fapt pozitiv care va permite într-un fel nivelarea acestor diferenţe foarte puternice: aceşti lucrători vor merge tocmai acolo unde piaţa muncii este mai favorabilă. „

Şomajul tinerilor în România şi Bulgaria este extrem de ridicat, însă în Europa posibilitatea de a găsi un loc de muncă pentru tineri prezintă multe diferenţe…

„În primul rând tinerii care provin din România şi Bulgaria sunt persoane foarte instruite şi astfel ţările care primesc aceste persoane vor beneficia mult de pe urma lor. În ceea ce priveşte apoi politicile pentru reducerea şomajului tinerilor, în realitate sunt mai mult politici care trebuie gestionate la nivel naţional.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Artista Alina Chelaru, alias IamAlina, alături de cei săraci: „Am vrut să dăruiesc un zâmbet persoanelor fără adăpost”

Sute de arestări în Spania, contracte de muncă false pentru străini