in

Electrolux propune tăierea salariilor, de la 1.400 la 700 de euro pe lună

Propunere şoc a colosului suedez Electrolux, pentru cele patru fabrici pe care le are în Italia. Grupul a propus o tăiere drastică a salariilor, de la circa 1.400 de euro pe lună cât sunt acum în medie, la circa 700-800 de euro. 7

Propunerea prevede o tăiere a primelor, reducerea orelor lucrate la 6, blocarea plăţilor pentru zilele festive, reducerea pauzelor, a permiselor sindicale şi stoparea indexărilor pentru vechime. Pentru a putea menţine fabricile din Susegana, Porcia, Solaro şi Forlì, potrivit informaţiilor venite de la sindicate, grupul suedez propune reducerea costului actual orar de 24 de euro cu 3-5 euro în medie, astfel încât să se reducă diferenţa faţă de costul muncii din Polonia, unde muncitorii Electrolux primesc 7 euro pe oră.

Dacă planul nu va fi acceptat, gigantul electrocasnic ar putea să-şi mute o parte din producţie în Polonia şi Ungaria, desfiinţând în fabricile sale italiene 1.550 de locuri de muncă. „Problema este că produsele italiene din întreg domeniul electrocasnic sunt de o calitate notabilă, însă necesită costuri de producţie mai mari decât în altă parte „, a spus ministrul Dezvolătorii Economice, Flavio Zanonato.

Italia este al treilea producător mondial şi al treilea exportator mondial în acest domeniu. Dar sectorul electrocasnicelor este unul dintre sectoarele lovite cel mai dur de criză. În ultimii patru ani, în Italia, sectorul a pierdut 42% din producţie, aproape jumătate din valoarea totală. În 2002 Italia producea 30 de milioane de electrocasnice, maşini de spălat vase, de spălat, frigidere şi altele, acum aceeaşi Italie produce 15 milioane.

Sectorul are dimensiuni importante, 130.000 de angajaţi. În fabricile Indesit, Whirlpool, Electrolux şi Candy, de ani de zile se apelează la amortizoare sociale şi şomaj tehnic. Reducerea salariilor propusă de Electrolux ar putea fi începutul unei curse către salarii mici care va accelera declinul nivelului de trai din Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cătălin Ionel Stratu, finalist la „Foarfecele de Aur”: „Tot ce am realizat se bazează numai pe degetar și ac”

Un copil de un an a murit de foame, la Siliştea-Brăila