in

Imigranţii la volan. Drive in Italy, la şcoala de conducere în siguranţă descoperind Italia

Platforma de formare gratuită mutilingvă a fundaţiei Ania pentru Siguranţă Rutieră, o serie de doisprezece lecţii prin tot atâtea oraşe din Italia, este online. Cei mai buni vor putea să intre pe pistă!

Doisprezece etape de-a lungul Italiei, de la Milano la Palermo, pentru a cunoaşte Italia şi, mai ales, pentru a învăţa cum să conduci în siguranţă pe străzile sale. Cu un premiu pentru cei mai buni: posibilitatea de a trece de la teorie la practică.

Fundaţia Ania pentru Siguranţă Rutieră a prezentat pe 21 ianuarie Drive in Italy, un proiect de formare online gratuită dedicată imigranţilor de la volan, realizat sub patronajul ministrului Integrării, Cecile Kyenge.

Proiectul este disponibil în şase limbi: italiană, engleză, română, albaneză, arabă şi chineză.

Immigrati al volante. Drive in Italy, a scuola di sicurezza scoprendo l’Italia

„Obiectivele iniţiativei – explică Ania – sunt răspândirea cunoaşterii regulilor rutiere, promovarea comportamentelor responsabile la volan şi formarea practică a unor şoferi capabili să înfrunte pericolele care se pot ivi pe timpul şofatului”.

Datele de plecare nu sunt reconfortante: din punct de vedere proporţional, imigranţii fac mai multe accidente decât italienii. În fiecare an circa 900.000 de străini sunt implicaţi în accidente şi primul loc este deţinut de albanezi cu 13,3 accidente la fiecare 100 de asiguraţi de această naţionalitate; pe locul al doilea se situează chinezii (13,1%), urmaţi de egipteni (12,1%), marocani (11,3%), români (11,1%) şi în fine de tunisieni (9,4%). Media italiană este de 7,2 accidente la fiecare 100 de asiguraţi.

Pentru a începe cursul, este de-ajuns să vă aşezaţi în faţa computerului, să intraţi pe site-ul driveinitaly.smaniadisicurezza.it şi să vă înregistraţi. Credenţialele (datele de logare) vor folosi la reluarea acestuia de fiecare dată din punctul în care v-aţi oprit.

Ca profesor, este un manechin de crash test, care prin intermediul unor filmuleţe scurte explică bazele siguranţei la volan şi principalele reguli rutiere. Lecţiile sunt interactive şi la final există un mic test care trebuie depăşit.

Cursul este împărţit în doisprezece lecţii, şi este o călătorie în tot atâtea oraşe italiene. Fiecare dintre acestea este prezentat într-un fel de mini-ghid turistic: istorie, locuri de vizitat, specialităţi culinare etc.

Dacă se răspunde corect la testul de sfârşit de lecţie, se câştigă şi un suvenir virtual legat de locul vizitat.

Pentru imigranţii care vor concura cu Drive in Italy, care este deschis oricui are un permis de conducere valid în Italia, sunt în joc şi o mie de cursuri de conducere în siguranţă pe circuitele Sele, la Battipaglia (SA), la Vallelunga, la Campagnano di Roma şi pe MWC Marco Simoncelli, la Misano Adriativo (RN). Le vor câştiga cei care au terminat cursul online totalizând cele mai bune punctaje la testele fiecărei lecţii şi la cel final.

„Bună parte dintre imigranţi şi-a luat permisul în ţara de origine, unde regulile, traficul şi periculozitatea rutieră sunt cu mult diferite. Există astfel un gol de informare şi formare de înfruntat şi Drive in Italy acţionează în această direcţie”, a spus preşedintele Ania, Aldo Minucci.

„Italia s-a schimbat, acum este o ţară multietnică, cu cinci milioane de noi cetăţeni care contribuie la dezvoltarea sa. Este un fenomen căruia lumea asigurărilor trebuie să-i dea mai multă atenţie, interceptând necesităţile lor diferite de protecţie”.

„Zece morţi pe străzi sunt un buletin de război”, a comentat ministrul pentru Integrare, Cecile Kyenge, subliniind importanţa „culturii prevenţiei”. „Bună ideea – a adăugat ea – să se facă cunoscută prin acest proiect şi frumuseţea Italiei, pentru că imigranţii nu sunt aici numai pentru a lucra, ci pentru că au ales un loc în care să trăiască. Va creşte cunoaşterea regulilor rutiere, dar şi dragostea pentru Italia”.

Elvio Pasca

Înscrie-te la Drive in Italy

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un italian este cel mai mare proprietar străin de terenuri din România

România sub asediul zăpezii: drumuri blocate, şcoli închise, oameni ucişi de frig