in

Istat: Drogurile şi prostituţia vor intra în calculul PIB

Potivit unui comunicat al ISTAT, activităţile ilegale precum traficul de droguri, prostituţia şi contrabanda, vor fi introduse în noul calcul al Produsului Intern Brut (PIB) care va fi adoptat de toate ţările europene, inclusiv de Italia, din 2014.

„Activităţile ilegale pentru care toate ţările vor introduce o estimare în calcule – explică ISTAT – sunt: traficul de substanţe stupefiante, serviciile prostituţiei şi contrabanda (de ţigări sau alcool). Metodologia de estimare a dimensiunii economice a unor asemenea activităţi va fi coerentă cu liniile de orientare stabilite de Eurostat”.

PIB-ul măsoară întreaga activitate economică, declarată sau subterană, dintr-un stat în cursul unui an. Activităţile ilegale precum prostituţia şi traficul de droguri „făceau deja parte din calculul PIB de decenii, atât la nivel UE cât şi internaţional”, ceea ce se schimbă în Europa din septembrie este că va fi „armonizat” calculul şi definirea activităţilor ilegale, a explicat Emer Traynor, purtător de cuvânt al comisarului UE pentru fisc.

Introducerea activităţilor ilegale în estimările PIB nu-l suprind pe fostul preşedinte al ISTAT şi ministru al Muncii, Enrico Giovannini. „Vestea este interesantă însă aş vrea să semnalez că nu este legată de un nou Sistem de calcule naţionale (SEC) – explică la Adnkronos – fiindcă introducerea activităţilor ilegale era deja prevăzută de SEC din 1993 şi apoi de cel european din ’98, dar calculul nu era aplicat întrucât nu a fost găsit un acord privind metodologia”.

De anul acesta, în Produsul Intern Brut vor fi inserate în mod oficial foloasele generate de criminalitate, mergând astfel dincolo de economia subterană, deja înglobată şi care potrivit ultimei estimări a ISTAT, privind 2008, valorează între 255 şi 275 de miliarde de euro.

Activitatea subterană („la negru”) acoperă ceea ce scapă statului prin intermediul fraudei fiscale şi contributive. Acum se merge mai departe şi se iau în calcul activităţile ilegale.

Liniile de orientare sunt dictate de Eurostat care, pentru a asigura comparabilitatea între estimările diferitelor state membre, a delimitat în mod precis domeniul ilegalităţii, circumscriindu-l sferelor comerţului de substanţe stupefiante, ale serviciilor de prostituţie şi contrabandei de tutun şi alcool.

Măsurarea unor asemenea activităţi ilegale este „foarte dificilă”, admite ISTAT. Însă există unii care au încercat să o rezolve în avans, este cazul a patru economişti (Ardizzi, Petraglia, Piacenza şi Turati) într-un studiu publicat pe site-ul Băncii Italiei acum doi ani. Studiul calcula o incidenţă a economiei ilegale în PIB de 10,9% în perioada din 2005 până în 2008.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avocatul Poporului spune că orfanii imigraţiei îngroaşă numărul deţinuţilor

Umbria, alcool la volan, tânăr de 28 de ani mort