in

Istoria la vânzare: Guvernul italian va scoate la licitaţie 50 de monumente istorice pentru a limita deficitul bugetar

Deocamdată Colloseumul nu se vinde, nici Fontana di Trevi. Dar sunt multe alte monumente istorice scoase la vânzare.

Guvernul italian va scoate la licitaţie 50 de monumente istorice ca să obţină 500 de milioane de euro, suma necesara pentru a se încadra în limitele deficitului bugetar de 3%, recomandat de Uniunea Europeană.

Mai mult decât atât, aceasta şi-ar putea reduce participaţiile deţinute la grupurile energetice Eni şi Enel şi la grupul din industria apărării Finmeccanica sau să folosească activele drept garanţii pentru reducerea datoriei publice, a declarat ministrul Economiei, Fabrizio Saccomanni.

„Analizăm acest lucru. Aceste companii sunt profitabile şi aduc dividende la buget, astfel că trebuie să luăm în calcul şi posibilitatea să le folosim drept garanţii pentru programele de reducere a datoriilor pe care le analizăm”, a afirmat Saccomanni într-un interviu pentru televiziunea Bloomberg.

Totodată, mărimea datoriei a atras dupa sine diminuarea investiţiilor străine, care şi-au redus deţinerile de obligaţiuni italiene de la 35,1% din total, în mai 2012, la 34,6% din total, în aprilie 2013.

Imigranţii din Italia, mai afectaţi de criza economică şi şomaj decât restul populaţiei. În prezent, aproximativ 385.000 de străini nu au un loc de muncă în Italia, nivelul şomajului în rândul imigranţilor a „explodat”, crescând de la 5,6 puncte procentuale, începând din 2008, la 14,1%, în comparaţie cu o medie naţională de 12,2%.

Potrivit unui raport al Ministerului italian al Muncii şi CNEL, imigranţii care au un loc de muncă ocupă posturi prost plătite şi care necesită un nivel de calificare scăzut.

De asemenea, diferenţele de salarizare între italieni şi străini par să se amplifice. Astfel, salariul mediu al muncitorilor imigranţi este de 968 de euro, faţă de 1.304 euro în cazul italienilor.

La sfârşitul trimestrului doi din 2013, ţările din UE care aveau cea mai mare datorie publică, ca procent din PIB, erau: Grecia (169,1%), Italia (133,3%), Portugalia (131,3%) şi Irlanda (125,7%), iar cea mai scazuta datorie publică, ca procent din PIB, se înregistra în Estonia (9,8%), Bulgaria (18%), Luxemburg (23,1%), România (38,6%), Letonia (38,7%) şi Suedia (40,9%).

Elena Alina Prioteasa

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italienii, pe locul doi în topul turiștilor străini care au vizitat România

Basarabia nu mai există, unirea cu România e o diversiune