in

Sclave la recoltarea căpşunilor

Românce exploatate la cules de căpşuni şi cazate în condiţii inumane şi degradante- iată calvarul prin care au trecut nouă femei care au căzut în capcana unui patron italian fără scrupule.

O discuţie pentru  chestiuni de muncă care risca să degenereze, pe 1 august, a scos la lumină o situaţie de degradare într-un complex de producţie din zona industrială Laives (provincia Bolzano). Nouă femei românce, angajate să culeagă căpşuni în regiunea Venosta, au reclamat neplata salariilor şi au decis să cheme carabinierii. Sosiţi la faţa locului cu convingerea că trebuie să calmeze spiritele, militarii de la unitatea din Egna s-au trezit în faţa unei situaţii neaşteptate de degradare care i-a convins să pună sub sechestru clădirea şi să îl denunţe pe patronul firmei Agroalp.

Femeile românce, care s-ar fi adresat unei firme de recrutare pentru a găsi un loc de muncă regulamentar (cum s-a şi întâmplat apoi) erau cazate în clădirea din zona industrială în condiţii insalubre şi lipsite de siguranţa necesară.

În urma descinderii a rezultat că erau cazate într-un pod din lemn şi fier, situat deasupra unui cazan; un spaţiu îngust şi insalubru, fără baie şi astfel constrânse la condiţii igienice inadmisibile.

Acest lucru a convins carabinierii să-l denunţe pe proprietarul clădirii pentru intermediere ilicită şi exploatarea muncii şi să pună sub sechestru judiciar încăperile în care erau cazate femeile în aşteptarea deciziilor magistraturii.

Verificările au fost efectuate asupra firmei Agroalp din Laives şi au dus la denunţarea patronului, M.M., de 43 de ani, dar şi a lui F.G, de 65 de ani, din Alessandria, de la agenţia de recrutare Smai.

A reieşit că femeile lucrau 8-10 ore pe zi în locul celor 4 declarate şi că nu au încasat compensaţiile cuvenite. Lucrătoarele, cu o angajare sezonieră, erau "în totalitate supuse", potrivit carabinierilor, patronului firmei din Laives

În ceea ce priveşte podul şi lucrările de renovare din interiorul clădirii, Primăria va verifica dacă există condiţiile pentru aducerea acuzaţiei de abuz în construcţii.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crin Antonescu, atac la Victor Ponta

Ce e de făcut când primeşti o somaţie de plată (cartella esattoriale)?