in

Spargere într-un bar de lângă Lodi, român ucis de proprietar: «Lupta cu hoțul a fost dură»

Prada era un sac plin cu țigări, abandonat lângă cadavrul hoțului. Spargere comisă la Osteria dei Amis din Gugnano, de o bandă de răufăcători români, care s-a încheiat în mod sângeros.

S-a întâmplat între 9 și 10 martie, în jurul orei 4 dimineața, la Gugnano, localitate cu 300 de suflete care aparține de Casaletto Lodigiano, lângă Lodi.

Jefuitorii au spart oblonul singurului bar-restaurant din localitate și au intrat. Patronul, Mario Cattaneo, 67 de ani, care locuiește chiar deasupra localului, după ce a auzit alarma, a coborât cu pușca de calibrul 12 cu două țevi. În casă se afla soția, fiul și nora, nepoții. Mario Cattaneo are permis de vânătoare.

Hoții au încercat să-i smulgă arma, s-a luptat cu ei, el a tras. Unul dintre hoți a fost rănit în spate. Puși pe fugă, hoții l-au luat cu ei pe rănit, însă după 150 de metri l-au abandonat, în apropiere de cimitir, lăsându-l fără documente, pentru a evita o identificare rapidă. Jefuitori au abandonat și prada: un sac plin cu țigări.

Bărbatul mort a fost identificat a doua zi. Este vorba de un român ale cărui amprente nu au fost niciodată introduse în baza de data a forțelor de ordine. Fratele victimei, care lucrează în Elveția, s-a prezentat la carabinieri cu o fotografie de-a sa însoțit de un avocat. Victima este Petru Ungureanu, 33 de ani. Fratele său, Victor Ungureanu, a declarat , citat de Repubblica: „Eu și familia mea îl iertăm pe Mario Cattaneo în fața lui Dumnezeu: nu vrem vendetta, doar justiție”.

Omor voluntar

Mario Cattaneo este acum anchetat în stare de libertate pentru omor voluntar – așa cum prevede legea în cazul unei împușcări în spate.

«A trebuit să-l anchetăm pe acest bărbat, imediat ce a fost găsit cadavrul, pentru a se putea apăra asistat de un avocat – a declarat procurorul de caz – și este un act obligatoriu să se formuleze acuzația pentru infracțiunea cea mai gravă. Care apoi va putea fi confirmată drept omor voluntar sau se va putea schimba în exces din culpă de legitimă apărare sau se va putea încadra în articolul 52 al codului penal care nu prevede sancțiuni. În Italia nu există autorizația de a ucide, nu se poate trage oricând și în oricine», a spus Domenico Chiaro, procuror din Lodi.

«Hoții au tras de țeava puștii pe care o aveam în mână și a plecat un glonț», s-a apărat Mario Cattaneo în fața anchetatorilor. Hoțul a fost împușcat în spate, în dreptul omoplatului stâng: împușcătura nu a fost mortală, fatală a fost hemoragia care a urmat acesteia.

Înainte de a fi convocat la cazarmă pentru un interogatoriu, bărbatul a fost internat la spitalul Maggiore din Lodi pentru leziunile suferite la un braț și un picior pe timpul luptei cu bandiții.

«Carabinierii m-au întrebat de mai multe ori dacă am tras două focuri, dar sunt sigur că am tras numai unul. Celălalt proiectil era pe țeava puștii mele și din acest motiv încercam să nu las să-mi fie smulsă. Îmi era teamă că mă puteau împușca».

«Încă am dureri la braț și coaste, am una ruptă. Lupta cu hoțul a fost dură. Mi-a luat pușca imediat ce am deschis cu un șut ușa, blocată cu mobilier, și îmi amintesc doar că focul a fost tras în timp ce cădeam la pământ. M-a târât 5-6 metri înainte să fugă. Nu am știut că cineva era mort până când nu m-au dus paramedicii la spitalul din Lodi. În timp ce-mi așteptam rândul în sala de așteptare am fost încercuit de 4 carabinieri care apoi nu m-au mai lăsat».

Cattaneo a povestit la AdnKronos că i-a fost ”foarte frică”. «M-a trezit alarma. M-am dus să văd și mi-au apărut în față». Ceea ce l-a uimit cel mai mult pe Cattaneo «este lipsa de teamă din partea lor. Deși a sunat alarma, deși m-au văzut, aceste persoane nu s-au oprit». Ca și cum ai spune că «în fața a anumitor bandiți sistemele antifurt nu folosesc la nimic. Ei intră oricum, anumiți oameni nu au nimic de pierdut și nu se opresc în fața a nimic».

Însă ar putea fi importante mărturiile strânse de carabinieri. «Eram în pat fără somn – povestește la Ansa un vecin de 76 de ani care locuiește în spatele localului – și am auzit în primul rând alarma barului. La câteva secunde după s-a auzit un zgomot puternic care apoi mi-am dat seama că era cel al oblonului care era ridicat. Imediat m-am ridicat ca să deschid fereastra sufrageriei mele și am văzut patru persoane care urlau: Mario Cattaneo, soția, nora și fiul. În acel moment striga soția la soț împingându-l în casă: ”Pune jos pușca asta”. Și fiul striga la tată: ”De ce ai încărcat pușca?”». Martorul a povestit că și el a strigat la proprietarul restaurantului: ”L-ai atins?” și bărbatul de 67 de ani ar fi răspuns de două ori: ”Da, l-am atins!”.

Soția: «Era o ființă umană»

Soția Lui Mario Cattaneo, Fiorenza are un gând pentru hoțul de 33 de ani mort: «Ca mamă nu pot să nu mă gândesc la părinții acelui tânăr care a murit. Era un delincvent dar era oricum o ființă umană».

Fiul: «Ne e teamă de represalii»

«Voia să protejeze familia, cei trei copii mici ai mei. Nu știam că unul dintre ei a fost împușcat și nu am văzut sânge. Acum ne e teamă de represalii, că vreunul din acea bandă de infractori va decide să se întoarcă ca să se răzbune», afirmă la La Repubblica, Gianluca, fiul lui Mario Cattaneo.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băile Figa, stațiunea din România care s-a transformat dintr-o baltă de nămol în care se scăldau bivolii într-o staţiune de succes

Politicieni din Italia, solidari cu cel care l-a împușcat pe român: « Nicio milă pentru hoțul mort». Tosi: «Dorm cu pistolul pe noptieră»