in

Concerte, filme și spectacole la Torino, cu ocazia Zilei Naționale a României

La multe au renunțat românii care au ales să trăiască în Italia, dar sentimentul național și l-au păstrat. Într-un Torino în care a venit iarna, steagurile tricolare ale românilor au colorat orașul. Seria actiunilor dedicate Zilei Nationale a fost deschisă de Institutul Român de Cultură și Civilizație Umanistică de la Veneția, care a organizat turneul „SoNoRo Bucharest Festival On Tour”, în perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie 2013, în trei orașe din Italia: Verona, Torino și Veneția.

La Torino, aproximativ 500 de persoane au luat parte la concertul organizat de ICR si susținut de cei trei muzicieni români: Vlad Maistrovici – vioară, Răzvan Popovici – violă și Christian Naș – violă.

Villafranca di Verona, Prato (Toscana) și Marsciano(Perugia), iată cum au sărbătorit românii de Ziua Națională

Ca în fiecare an, Radio Torino Internațional, unicul radio care transmite în limba română în Italia, a organizat, cu ocazia Zilei Naționale, spectacolul „Romania si copiii ei”, cu scopul de a promova copiii români talentați. Evenimentul, realizat in colaborare cu Asociatia Fratia, a reunit peste o mie de români din Torino și localitățile învecinate, în discoteca Notorius din Torino.

Pe scena au evoluat mai întâi soliștii instrumentiști: Ina Popov, alături de grupul Pro Art din cadrul Asociației Frăția. Au urmat cântăreața Ștefana Gheorghiu; artiști de la Centrul de Cultură și Tradiții reprezentat de Elisabeta Cioată Burduja; copiii interpreți din cadrul grupului Pro Art, pregatiti de maeștrii Ina Popov și Vasile Stan.

1 Decembrie la Bologna. Eugen Șerbănescu : “Uneori, între români sunt prea multe săbii pentru prea puţine teci.”

Spectacolul organizat de Radio Torino Internațional a fost presărat cu numeroase suite de dansuri populare, din diverse zone folclorice ale țării, executate de grupurile „Vatra” și „Dacia”.

Printr-o modalitate inedită au ales să marcheze Ziua Națională a României tinerii din cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate, filiala Torino, alături de Asociația Bucovina. De Ziua Națională ei au invitat români și italieni să vorbească despre Revoluția din decembrie 1989. Cu această ocazie, la sediul Asociației Bucovina din Torino a fost proiectat filmul „Frica” (The Fear) (2009) , în regia lui Ovidiu Paulescu.

1 Decembrie sărbătorit de studenții români din străinătate

Peste 50 de persoane, majoritatea italieni, au mers pentru a viziona filmul și a analiza evenimentele de la 1989, împreună cu invitatii speciali, precum profesorul Guido Franzinetti (Universitŕ del Piemonte Orientale) și Fabrizio Cassella (rector, Universitŕ della Valle d’Aosta). Consulatul General al României la Torino a organizat luni, 2 decembrie, recepția prilejuită de Ziua Națională, asociațiile de români din orașul piemontez au profitat de faptul că 1 Decembrie este duminică și au programat, astfel, concerte cu muzică, joc și voie bună.

Astfel, Asociația Flacăra a urmat tradiția printr-un spectacol ce a reușit să adune, la sediul ATC din Corso Dante nr. 14, din Torino, sute de români. Din programul evenimentului prilejuit de Ziua Națională au făcut parte cântece și dansuri tradiționale românesti, precum și degustări de mâncare tradițională.

În Regiunea Piemont, peste 155.000 de români au venit în căutarea unei vieți mai bune. Astăzi, românii din Torino formează una dintre cele mai extinse comunități de români, după cea din Regiunea Lazio.

Luiza Diculescu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 31 de ani, ucis de o mașină în Calabria

Ministra Cècile Kyenge: “Și eu am fost «badante»”