in

Delegație română la Trieste, cu ocazia Zilei Unității Naționale a Italiei și a Forțelor Armate Italiene

La data de 4 noiembrie 2018, în orașul Trieste, ambasadorul României a participat alături de șeful Statului Major al Apărării, Gen. Nicolae Ciucă la Ziua Forțelor Armate Italiene și la Ziua Unității Italiei.

Evenimentul a avut loc în cadrul celebrărilor dedicate a 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial și a întregirii Italiei.

Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a ministrului apărării, Elisabetta Trenta, a șefului Statului Major al Armatei Italiei, Gen. Claudio Graziano, care este noul șef al Comitetului Militar al UE, a șefilor de arme, a numeroși parlamentari și reprezentanți ai autorităților locale.

Alături de șeful misiunii diplomatice a României s-a aflat și consulul general de la Trieste, dl. Cosmin Lotreanu. 

Printre cele 12 prezențe militare NATO participante la paradă au fost și militarii Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul”. 

Anul acesta ceremoniile legate de Ziua Armatei și a Unității Italiei au avut un caracter particular de solemnitate cu o participare foarte numeroasă a cetățenilor (la Trieste aproximativ 150.000 de persoane).

A fost aniversată eliberarea teritoriilor italiene din fostul imperiu Austro-Ungar (Trieste, Udine, Trentino -Alto Adige) și alipirea acestora la Regatul Italiei.

În discursul său președintele Republicii, făcând apel la cultivarea memoriei și punând în valoare importanța proiectului politic de unitate al UE care a generat cei mai mulți ani de pace, a menționat ”Primul Război nu a produs bogății, nici bunăstare, iar Europa a început să piardă din importanță la nivel European”.

Ambasadorul României a transmis Președintelui Republicii Italiene că, prezența delegației române la Trieste este un mesaj concret de solidaritate, prețuire a simbolurilor naționale și a momentelor semnificative din istoria Italiei.

De asemenea, reprezentantul României a menționat că eliberarea teritoriilor din nord-estul Italiei de azi a fost asemănătoare cu voința politică a românilor din Transilvania din aceeași perioadă a lui 1918.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nicolița din Bologna, trăiește cu pastile, lângă o bătrână de 92 de ani cu Alzheimer: ”Mă consideră slugă!”

Noutate la Universitatea din Udine: s-au redeschis cursurile de limbă, cultură și civilizație română