in

Ministrul Diasporei în vizită la Roma. Astăzi, întâlnire cu comunitatea la Accademia di Romania

Vineri, 30 septembrie 2016, ora 18.00, cu ocazia vizitei de lucru în Italia a doamnei Maria Ligor, Ministrul Delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, va avea loc o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ, la sediul Accademia di Romania din Roma, Piazza José de San Martin, n.1.

Vizita la Roma a ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a debutat joi, 29 septembrie, cu o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale italiene.

Discuțiile purtate cu membri ai Comisiei parlamentare pentru italienii din străinătate s-au axat pe schimbul de bune practici în ceea ce privește relaționarea cu diaspora. Ministrul delegat a expus viziunea părții române referitoare la trecerea de la o abordare de tip asistențial la o relație de parteneriat care are ca obiectiv dezvoltarea țării. Maria Ligor a prezentat inițiativele Guvernului prin care se încurajează reîntoarcerea românilor în țară și stimularea investițiilor, așa cum este proiectul „Diaspora Start-Up”, dezvoltat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Ministerul Fondurilor Europene sau prevederile adresate diasporei din cadrul pachetului de creștere a mobilității.

Schimbul de informații legate de politicile publice dezvoltate de cele două state a scos în evidență importanța unei bune comunicări cu cetățenii stabiliți în străinătate, folosind mijloacele tradiționale și noile tehnologii. Ministrul român a prezentat, în acest context, elementele strategiei de relaționare cu diaspora pe platformele de social media și în spațiul virtual.

În cadrul întâlnirii cu președinta Comisiei parlamentare pentru Acordul Schengen, Europol, imigrație, Laura Ravetto (foto 2), au fost abordate teme din actualitatea politico-diplomatică europeană, cu accent asupra migrației și securității. Interlocutoarea a reiterat sprijinul pe care Italia îl acordă pentru concretizarea obiectivului includerii României în spațiul Schengen.

Agenda întâlnirilor oficiale din prima zi a vizitei in Italia s-a încheiat cu o întrevedere cu prefectul Romei, Paola Basilone (foto 3). Dialogul a evidențiat contribuția substanțială pe care românii stabiliți în regiunea capitalei și-o aduc la economia și în societatea italiană. Paola Basilone a subliniat gradul ridicat de integrare a românilor, atât din perspectiva participării la mediul de afaceri, cât şi din cea a forței de muncă. Maria Ligor a arătat că avantajul bunei integrări în societate poate fi amplificat de beneficiile ce se desprind din faptul că tinerii și copiii de origine română au acces simultan la două culturi. În acest sens, a reiterat importanța continuării proiectului guvernamental de predare a noțiunilor de limbă, cultură și civilizație română în școlile italiene.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni continuă cu o serie de întâlniri cu exponenți ai comunității românești, ai mediului asociativ și reprezentanți ai cultelor. Demnitarul român se va întâlni de asemenea cu șefii misiunilor diplomatice și consulare din peninsulă pentru a aborda aspecte legate de relaționarea și cooperarea cu comunitatea românească.

sursa: mae.ro

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul României trece la artileria grea: ORICINE DIN DIASPORA vine acasă, primește 12.500 de lei prin pachetul de mobilitate

Pavia, chiriași români rău-platnici, au lăsat 3000 de euro datorii și au plecat cu mobila și cu cireșul din grădină