in

ROMÂNI DE VALOARE – Tineri din 11 ţări la Festivalul Propatria- Festivalul Internațional al tinerelor talente românești

Festivalul Propatria

Festivalul Internațional al tinerelor talente românești

www.propatriavox.it

#FestivalPropatria2014


A patra ediție a FESTIVALULUI PROPATRIA – Festivalul Internațional al tinerelor talente româneşti, se va desfăşura la Roma în perioada 20 iunie – 7 iulie 2014.

Iată cele cinci locaţii de prestigiu ale Festivalului:

Auditorium del Caravita, Via del Caravita 7/A

Muzeul Naţional de Arte și Tradiţii Populare, Piazza Guglielmo Marconi, 8

Casa del Jazz, Roma via di Porta Ardeatina, 55

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Teatro dell’Angelo, Via Simone de Saint Bon, 19

Festivalul Internaţional Propatria 2014, se caută tineri talentaţi din diaspora!

Au confirmat participarea și colaborarea tineri din unsprezece ţări: Franța, Austria, Belgia, Germania, Spania, Canada, SUA, Olanda, Italia, Republica Moldova şi România.

Intrarea: este gratuită, în limita locurilor, la toate evenimentele.

Festivalul este organizat şi promovatde către Asociaţia Propatria cu colaborarea Ambasadei României în Italia şi sprijinul financiar al Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Numeroase instituţii din Italia au acordat sprijinul şi patronajul: Ambasada României în Italia Ambasada Republicii Moldova în Italia, Senatul Republicii Italiene, Camera Deputaților din Italia, Președinţia Consiliului Regional Lazio, Provincia şi Primăria Romei –  Departamentul pentru Cultură, Creativitate și Promovare artistică, Primăria Romei – Sectorul XIV, Institutul Cultural Român, Academia Română din Roma.

La realizarea Festivalului au colaborat asociaţii şi organizaţii ale românilor din Italia, România, Elveţia, Republica Moldova, Franţa, Belgia, Spania, Canada, SUA.

Partenerii media ai proiectului: Agenţia naţională de presă AGERPRES, TVR- Internaţional, Radio România Internaţional, RAI 2, platforma de presă Așii Români (Germania), Gazeta Românească (Italia), Occidentul Românesc (Spania), Portalul web iromeni.com, revista Diaspora.ro (Austria), Ziarul Românilor din Cipru, Emigrantul, Cealaltă Românie.

Oaspeţii prestigioşi ai Festivalului:

Organizatorii au pregătit o listă cu oaspeţi de talie internaţională. Şi-a confirmat prezenţa celebra cântăreaţă de operă Lucia Stănescu, născută în 1926 lângă Cluj şi stabilită la Livorno de mai bine de 30 de ani. “Artistă de geniu” şi una din cele mai ilustre interprete ale repertoriului puccinian, cum o numea criticul muzical Costin Popa,  soprana Lucia Stănescu îşi va prezenta cartea de memorii “A fost o viaţă sau un vis”.

Va urca pe scena Festivalului şi pianista Elizabeth Sombart, cu bunic de origine română, din Iaşi, care a concertat pe cele mai importante scene ale lumii: Theatre of the Champs-Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (London), Suntory Hall (Tokyo), Victoria Hall (Geneva), Palau Hall (Barcelona). Elevă timp de peste zece ani a maestrului Sergiu Celibidache, este fondatoarea şi preşedinta Fundaţiei elveţiene Résonnance, cu filialele în Spania, Franţa, Belgia, Italia, România şi Liban,

Un alt oaspete cu o carieră internaţională de excepţie este Catalina Diaconu, pianistă cu dublă cetăţenie română şi italiană, născută la București. A studiat cu profesori de renume, printre care: Lev N. Naumov, G. Amiras, Heinrich Neuhaus. A susţinut concerte în România, Italia, Germania, Franța, Spania, Rusia şi Principatul Monaco. Actualmente este profesor de pian principal la  cursurile preuniversitare la Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma.

În prima serată a Festivalului va evolua clavecinista Cipriana Smărăndescu care s-a afirmat pe scenele din Italia. România, Spania, Austria şi Franța. Licențiată la Vicenza (P. Marisaldi) și București (O. Lefterescu) s-a perfecționat cu T. Koopman, A. Staier, P. Ayrton, P. Hantaï. A câştigat concursuri de clavecin la Milano, Pesaro și Roma participând la competiţii internaţionale la Leipzig (J.S. Bach) și Brugge. A susținut numeroase concerte, înregistrând pentru RTV Română, Radio Vaticana, Sarx Records, Sintagma Musicum.

Tânăra generaţie de artişti de excepţie

Alături de reprezentanţi ai culturii cu o activitate de zeci de ani, Festivalul va fi onorat de prezenţa unor tineri români talentaţi, care se pot lăuda deja cu o bogată carieră internaţională: baritonul Vlad Crosman, mezzosoprana Lavinia Bocu, pianista Lavinia Ardelean- Dragoş, violinistul Tudor Andrei– câştigător al Concursului Internaţional organizat de Academia Paganini de la Genova şi pianista Aurelia Vişovan.

Muzica uşoară va fi reprezentată printr-o artistă româncă stabilită în Italia, dar care are deja la activ un turneu de succes în Statele Unite. Este vorba de Alina Chelaru –  IAMAlina. Melodia ei “The Kind of Man” a fost premiată  la Gala Academy Music Awards. În 2014 pentru al doilea an consecutiv, cântăreața originară din România a fost invitată la Premiile Grammy care au avut loc la Londra.

Festivalul Propatria se va bucura şi de prezenţa Silviei Floarea Tòth, adevărată ambasadoare a portului românesc autentic. Artista va expune costumele populare şi fotografii din colecţia proprie, specifice zonei Bistriţa Năsăud. Colecţia sa a atras atenţia presei internaţionale, prestigioasa revista National Geographic Travel dedicând un amplu spaţiu exponatelor, aduse acum, pentru prima oară, la Roma.

Expoziţia„Magia culorii în arta tradiţională românească”

În cadrul Festivalului va fi inaugurată, la Muzeul Național de Arte și Tradiții populare din Roma, expoziția „Magia culorii în arta tradiţională românească”, deschisă publicului de pe 24 iunie până pe 30 iulie 2014.

Timp de peste o lună, două săli ale muzeului vor  fi transformate într-un adevărat colţ de România: un sat în miniatură.

Este vorba de un eveniment unic în felul său: vizitatorii vor putea admira 17 costume integrale reprezentând portul popular din principalele zone geografice ale României, puse la dispoziţie de către Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, împreună cu peste treizeci de costume din  zona Bistrița – Năsăud – Valea Someşului din colecţia artistei Silvia Floarea Tòth, alături de obiecte decorative, covoare şi accesorii, fotografii de epocă, expuse pentru prima dată în afara țării. La realizarea expoziţiei şi-au adus o importantă contribuţie CabliFunART şi  Muzeul grăniceresc din Năsăud.

Vor fi realizate, de asemenea, proiecţii video care vor ilustra obiceiurile populare și sărbătorile tradiţionale creştine şi paleocreştine pe pe teritoriul românesc,  viaţa agrară şi pastorală din cele patru anotimpuri, creînd astfel o cupolă magică şi spirituală evenimentelor din viaţa comunităţii rurale.

24 iunie – Ziua Internațională a Iei – Roma intră în circuitul internaţional al Mişcării “La Blouse Roumaine”

Începând cu acest an, prin expoziția organizată în cadrul Festivalului Propatria, Roma va deveni parte din rețeaua internațională care promovează celebra IE “la Blouse Roumaine”, un adevărat brand de ţară.

Programul complet

LANSAREA OFICIALA A  FESTIVALULUI

Vineri, 20/06/2014 ore 17.00/18.00

 

 

RECITAL DE CLAVECIN

Vineri, 20 iunie 2014, ore 20.00

Auditorium  del Caravita, via del Caravita 7/A

Susținut de Cipriana Smărăndescu

 

CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ ȘI BAROCĂ

22/06/2014 ore 20.00

Auditorium  del Caravita, via del Caravita 7/A

Susținut de : Lavinia Bocu (mezzosoprana), Vlad Crosman (bariton). Cu participarea extraordinară a sopranei de faimă internaţională Lucia Stănescu.

În deschiderea concertului, cu colaborarea editurii Eikon (Cluj Napoca) ,va avea loc prezentarea volumului autobiografic „A fost o viaţă sau un vis?” semnat demarea soprană Lucia Stănescu și apărut  la Editura Eikon. Cartea conține un CD audio, cu lieduri și fragmente din impresionantul său repertoriu.

 

„MAGIA CULORII ÎN ARTA TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ”

24 iunie -30 iulie 2014

Muzeul Naţional de Arte și Tradiţii Populare, Piazza Guglielmo Marconi, 8

Vernisaj – 24 iunie 2014 ora 18.00

Cu participarea Ansamblului Arţăraș (Rep. Moldova) și  a Corului “Incanto Voci Femminili Senza Confini” condus de Maestrul Paula Gallardo Serao.

 

CONCERT DE MUZICĂPOP/SOUL/JAZZ

28/06/2014  ore 21.00

Casa del Jazz, Via di Porta Ardeatina,55

Susţinut deIAMAlina , tânără cântăreată și compozitoare româncă stabilită  în Italia.

 

CONCERT RECITAL DE PIAN OFERIT DE FUNDAŢIA RESONNANCE

29/06/2014 ore 19.00

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Sustinut de către pianistele Elizabeth Sombart şi Lavinia Dragoş, împreună cu trei tineri elevi prodigioși, care studiază sub îndrumarea lor la Fundaţia Résonnance – România.

 

RECITAL DE VIOARA

1/07/2104 ore 20.00

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Sustinut de violonistul Tudor Andrei (Austria), acompaniat la pian de Aurelia Visovan (Austria)

 

RECITAL DE PIAN

02/07/2014ore 19.00

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Sustinut de pianista Catalina Diaconu și studenții săi de la Conservatorul „Santa Cecilia” Roma

 

GALA TINERELOR TALENTE,  a 4 -a ediție

06/07/2014  ore 17.00

Teatro dell’Angelo, Via Simone de Saint Bon, 19

 

Gala PROPATRIA va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivalului

Protagonişti vor fi tineri şi adolescenți români talentați, cu reședinţa în diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile la nivel local, regional sau național în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii.

Spectacolul va cuprinde  momente muzicale și artistice susținute de către tinerii în concurs. Vor fi proiectate, de asemenea, scurte înregistrari video șimontaje fotografice cu momente reprezentative din pregatirea lor șiilustrative ale succeselor obţinute

 

Premiile Festivalului Propatria

 

·         3  trofee Propatria pentru excelenţă;

*Câstigătorii trofeelor vor fi invitati speciali ai ediţiei a V-a 2015

·         2 burse de studiu de 500 € care să acopere costurile necesare dezvoltării potenţialului artistic: achiziţionarea de materiale şi instrumente de lucru (materiale de pictură, instrumente muzicale, costume de scenă), acoperirea costurilor pentru cursuri* de specialitate: masterclass-uri şi concursuri naţionale si internaţionale.

*Bursele nu se acordă pentru acoperirea cheltuielilor de studiu de lungă durată

·         1 premiu special oferit de catre sponsorul oficial al evenimentului;

·         1 premiu pentru popularitate

·         se vor acorda plachete onorifice și diplome tuturor participanților;

·         premiul  „I AM Muzica” va fi acordat de către IAMAlina unui concurent şi va consta în producţia muzicala a unei piese, în care artista va cânta alături de câştigător.

 

Totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

 

Selecţia tinerilor participanţi la Gala Tinerelor Talente se face în baza regulamentului oficial de participare.

 

Juriul va fi alcătuit din 7 membri, specialişti în diverse domenii ale artei precum şi reprezentanţi instituţionali: un reprezentant al Ambasadei României în Italia, Tudor Andrei (violonist / Austria), Alla Stancaru Lunca (Radio România Actualităţi), Teodora Madasa (Actriţă),  Catalina Diaconu  (pianist, profesor la cursurile preuniversitare ale Conservatorului Santa Cecilia Roma), un reprezentant al DPRRP, Igor Sava (pictor).

 

Prezentatorii Galei: Daniele Rotondo (RAI2), Marius Bizău (actor) și Emanuela Ionică (actor dublator)

 

BE SOCIAL! Festivalul pe SOCIAL MEDIA

Hashtagul Festivaluluieste #FestivalPropatria2014. Pagina de Facebook a evenimentului: Festival Internazionale Propatria Giovani Talenti Rumeni.

Toţi participanţii sunt invitaţi să posteze fotografii, video şi impresii din timpul Festivalului.

30 de organizaţii şi Asociaţii din zece ţări, parteneri ai Festivalului:

Fundația Résonnance – Elveţia, Editura Eikon, CabiFunArt – România, Asociaţia socio culturală Dacia – Rep. Moldova, Asociația Părinţilor români din Italia, Asociația Vocea Românilor – Italia, Asociația Romanilor in Italia – ARI, Asociația Elanagym Cerveteri – Italia, Asociația IRFI  Romania Italia Futuro insieme , FARI-Federatia Asociaţiilor Române din Italia, Asociația Toți Români –  Montrouge Franța, Asociația ARTHIS  – Belgia, Asociația Centrul Cultural Român din Catalunya –  Spania,  Asociația Europaeus –  Italia,  Şcoala Românească din Toronto – Canada, Asociaţia Rocade – Toronto,Canada, AR-NE Asociaţia Românilor din New England – SUA, Revista Cealaltă Românie, Emigrantul.

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tânăr român de 23 de ani din Lodi, înghiţit de râul Adda

13 iunie, eveniment de excepţie la consulatul de la Milano: Alexandru Cohal își prezintă cartea „Modificările limbii române la imigranţii din Italia”