in

Cele mai cunoscute mituri despre șofatul economic, demontate

Există multe mituri legate de consumul economic al unei mașini. Promotor.ro a publicat un material în care demontează câteva dintre acestea.

1. ”Umflă cauciurile peste valoarea presiunii recomandate şi maşina va consuma mai puţin”

Adevărat, dar extrem de puţin. Este recomandabil să nu umflaţi cauciucurile peste presiunea recomandată de constructor. Este adevărat că dacă presiunea în pneu este mai redusă consumul va creşte. În general, pierderea cu un bar a presiunii din cauciuc duce la creşterea consumului cu circa 5%. Dar asta nu înseamnă că o presiune mai mare decât valoarea nominală va duce la scăderea drastică a consumului.

În urma mai multor teste s-a ajuns la concluzia că dacă se creşte presiunea în pneu cu 1 bar scăderea consumului de combustibil este de circa 0,5%.

La un consum de 5 litri/100 km, economia este de cca. 0,03 euro la fiecare sută de kilometri.

Umflarea cauciucului peste limita admisă are efecte negative asupra aderenței.

2. ”Alimentează dimineaţa, când e mai rece, deoarece pui mai mult combustibil pentru aceiaşi bani!”

În teorie, fluidele (deci şi benzina şi motorina) sunt mai dense la temperatură mai scăzută, de unde şi ideea că, dacă alimentezi când e mai rece, un litru de combustibil va conţine mai mult lichid decât când e cald. Demontarea acestui mit este foarte simplă: combustibilii sunt ţinuţi în rezervoare îngropate sub pământ, unde temperatura este aproape constantă, indiferent că e noapte sau zi.

3. ”Schimbă filtrele de aer cât mai des, pentru ca motorul să funcţioneze cât mai eficient”

Din punctul de vedere al service-urilor, este foarte bine dacă proprietarii maşinilor cheltuiesc mai mult pe filtrele de aer, probabil de aceea s-a şi propagat această idee atât de mult. Filtrele de aer ale motoarelor moderne au evoluat mai mult decât s-ar crede. Poate părea o prostie, dar filtrele de aer din ultimii ani sunt concepute să folosească mizeria acumulată în timp în favoarea lor. Un filtru de aer prea îmbâcsit afectează totuși alimentarea motorului cu aer proaspăt, deoarece în galeria de admisie nu ajunge suficient aer. Conform americanilor, în cazul maşinilor obişnuite cu motoare mici şi medii, un filtru de aer ar trebui schimbat după maximum 50.000 km şi nu la fiecare revizie de 10-15.000 km. Pe de altă parte, clienţii maşinilor noi sunt legaţi de recomandările producătorilor, altfel riscă să piardă garanţia maşinii. În general, pentru o maşină care deja a depăşit trei ani, filtrele de aer pot fi schimbate după o perioadă mai mare, deoarece murdărirea lor nu are efecte dramatice asupra funcţionării motorului şi a consumului de combustibil a acestuia. În România, unde este foarte mult praf şi mizerie, perioada sugerată de americani ar trebui micşorată până pe la 25-30.000 km, scrie promotor.ro.

CITEȘTE ȘI:

Bologna, român călcat intenţionat cu maşina și ucis de un italian

„Mi-e frică de atentate”, senatorul diasporei Viorel Badea nu mai ia avionul în deplasări externe, merge numai cu mașina

Ticăloșie sângeroasă. Românca abandonată de soțul italian pe autostradă, ucisă de o mașină

Celano, maşina unei îngrijitoare românce de 40 de ani, incendiată intenţionat

Român de 44 de ani, a murit zdrobit de maşină la Codogno

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum alegi ochelari de soare sănătoși pentru ochii tăi

Deținuții i-au promis o viață de infern românului care și-a ucis mama și sora la Albareto d’Adige. Transferat la alt penitenciar