in

Primul reality show din lume dedicat literaturii, „Masterpiece”, lansat în Italia

„Masterpiece”, o emisiune-concurs dedicată talentelor literare, difuzată de postul de televiziune italian RAI3, este primul reality show din lume dedicat literaturii, câştigătorul fiind premiat la final cu publicarea romanului în 100.000 de exemplare.

În primul episod al concursului, difuzat duminică seară, publicul a făcut cunoştinţă cu primii 12 candidaţi selectaţi în prima etapă.

Aproximativ 5.000 de manuscrise au fost trimise în decurs de o lună postului de televiziune, care a reţinut dintre acestea doar 70, scrise de autori cu profiluri extrem de diferite, cum ar fi un adolescent, un chelner, o persoană cu handicap, un pensionar, iar la final au rămas doar 12 candidaţi.

Fiecare scriitor aspirant va trebui la început să prezinte proiectul romanului în faţa membrilor juriului, format din scriitorul Giancarlo De Cataldo, autorul cărţii „Romanzo criminale” – ecranizat de Michele Placido („O poveste cu criminali”, 2006) -, precum şi din scriitorii Andrea de Carlo şi Taiye Selasi.

Textele, scrise în direct, vor putea fi văzute de telespectatori pe măsură ce sunt redactate.

Reality show-ul va avea două etape diferite: cea a selecţiei propriu-zise şi cea a alegerii câştigătorului, care va fi transmisă în februarie, potrivit tvblog.it., citat de Mediafax.

Organizatorii emisiunii „Masterpiece”, compania Fremantle, speră ca programul să „promoveze meseria puţin cunoscută de scriitor” şi să stimuleze lectura, într-o ţară unde doar 46% dintre locuitori declară că au citit cel puţin o carte în anul 2012.

Romanul câştigător al concursului „Masterpiece” va fi publicat în luna mai 2014, la editura Bompiani, şi va fi prezentat la Salonul Internaţional al Cărţii de la Torino.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Filmul românesc „Quod Erat Demonstrandum” a obținut premiul special al juriului la Festivalul de la Roma

Jihan, fetița salvată de șoferul erou Ion Purice, s-a întors acasă