Menu
in

Recomandări GR: dieta de ianuarie

Ultima lună din an, luna decembrie, ar trebui să pregătească terenul pentru schimbul de ciclu pe care l-am inaugurat începând cu luna ianuarie. Suntem la începutul iernii, care a început oficial o dată cu solstiţiul de iarnă din data 21 decembrie. Ceea ce ne aşteaptă va fi o perioadă foarte delicată per organismul nostru şi tocmai din această cauză trebuie să ne pregătim înainte. Ţesuturile noastre,de cele mai multe ori la sfârşitul anului, se prezintă pline de acumulări de toxine şi de senzaţia de “foarte plini”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La toate acestea, riscă să îngreuneze situaţia stresul cotidian şi nu în ultimul rând mesele festive hipercalorice din această perioadă. Aparatul digestiv (în special ficatul şi intestinul), rinichii, plămânii, sângele sunt în principiu organele care toate împreună, ajuta la procesul de eliminare a toxinelor şi a regenerării energiei. Factori care favorizează acumularea toxinelor “killer”:

 

  • Alimentele “moarte” : alimentele conservate, rafinate, prea dulci (cu conţinut ridicat de zahăr alb) sau prea sărate.
  • Excesul de medicamente
  • Non-hidratarea organismului
  • Lipsa de oxigen

 

Toate acestea pot duce la constipaţie, intolerante alimentare, cistita, dureri reumatice, gastrita, inflamaţii, artrită etc. Pentru o perioadă de cel puţin 15 zile, stilul de alimentaţie trebuie corectat pentru o mai bună funcţionare a tuturor organelor. Evitarea sau limitarea consumului de carne la 50 grame pe zi, înlocuirea zahărului alb cu miere sau zahăr brun, alimentaţie bogată în cereale integrale şi în legume . La micul dejun este de preferat să să pregătiţi un suc natural de portocale, care ajută la digestie şi la eventualele inflamaţii prezente. În general, fructele se consuma doar în afară meselor. De preferinţă înainte de prânz între orele 10, 30- 11, 00 şi după amiază între orele 15,00- 16,00.

MENU – S.O.S SĂRBĂTORI

1. MIC DEJUN: un ceai verde + un măr + 2 felii de pâine uscată ( fette biscotate) cu miere + un iaurt alb fără zahăr amestecat cu o linguriţă de seminţe de în.

2. GUSTARE : o salată de fructe

3. PRÂNZ : 80 de grame de pastă ( ex. Pesto) sau orez ( ex. Cu şofran ) + o felie de somon ( sau alt tip de peşte) cu garnitură de legume fierte sau salata.

4. GUSTARE : un pahar de lapte de orez cu puţină cacao sau un fruct.

5. CINA : crema de legume + peşte la cuptor sau pregătit în tigaie cu garnitură de broccoli fierţi, condimentaţi cu 1 linguriţă de ulei de măsline extravergine + 2 felii de pâine prăjită.

Pentru îmbunătăţirea hidratării zilnice, se beau 2 l de apă . În felul acesta ajutăm rinichii să purifice sângele. Plantele recomandate pentru această perioadă sub formă de tinctura sunt MĂSLIN ( Olea Europaea) şi ARŢAR ( Acer Campestre). Se administrează câte 30 de picături din fiecare, de trei ori pe zi, în afara orelor de masă, diluate într-un pahar cu apă rece.

Ana Claudia Moldovan

specialist naturopat – Milano

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version