in

România nu va mai participa la Eurovision. VEZI AICI DE CE!

După 13 ani în care artiştii noştri s-au luptat să ajungă în finala Eurovision, în 2012, România nu va mai participa, din start, la renumitul concurs european de muzică. De vină sunt, se pare, problemele financiare ale TVR-ului, care nu îşi mai permite să suporte deplasarea şi promovarea reprezentanţilor aleşi de public.

România a debutat la Eurovision în 1994, în Irlanda, fiind reprezentată de trupa Holograf cu melodia “Dincolo de nori”. Cele mai bune performanţe au fost atinse de Luminiţa Anghel şi trupa Sistem, în 2005, şi de Paula Seling şi Ovi, în 2010, când artiştii noştri au urcat pe podium, ocupând poziţia a treia. De la introducerea semifinalelor, România este una dintre cele şapte ţări care nu a ratat nicio finală. Totuşi, pentru România ar fi fost foarte dificil să cucerească primul loc, întrucât, în toate ediţiile, multe dintre ţările participante au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici. De asemenea, ţările din fostul bloc comunist s-au votat reciproc, ca şi statele foste iugoslave.

Probleme financiare

Se apropie luna februarie şi nu avem niciun semn despre înscrierile la preselecţia naţională Eurovision 2012. Pe 31 decembrie 2010, în noaptea dintre ani, TVR organiza cea mai recentă selecţie natională, în urma căreia ieşeau câştigători cei de la Hotel FM. Rockerii ne-au reprezentat ţara la concursul din 2011. Nu s-a întâmplat acelaşi lucru şi în noaptea dintre 2011 şi 2012, fapt care ne duce automat cu gândul că anul acesta am putea să ne luăm adio de la competiţie. TVR-ul are probleme financiare grave iar alocarea unui buget către Eurovision ar reprezenta un moft pe care nu şi-l permit.

TVR-ul a îngropat şi Cerbul de Aur

La fel s-a intamplat în urmă cu mai mulţi ani cu Cerbul de Aur, festival care nu va mai reînvia nici anul acesta. “În TVR sunt probleme mult mai grave legate de lefurile oamenilor, de dat oameni afară şi de multe alte chestiuni mult mai complicate decât un festival pe care, din punctul meu de vedere, n-aş vrea să-l ţinem pentru că, oricât de buni ar fi reprezentanţii noştri, din cauza votului geopolitic, niciodată nu vom avea o asemenea reprezentare încât să câştigăm. Cu toate acestea, n-am votat niciodată împotriva participării României la Eurovision”, a declarat Sorin Burtea, reprezentantul salariaţilor SRTV în CA al TVR.

Ioniţă şi Clejanii voiau să participe

Deşi muzica românească a luat cu asalt topurile internaţionale, prin intermediul unor artişti arhicunoscuţi, România nu va mai figura în aceste condiţii printre ţările care se luptă pe scenă pentru marele premiu. La selecţia naţională din acest an intenţionau să participe Costi Ioniţă şi Viorica din Clejani, cunoscuţi publicului pentru show-urile lăutăreşti pe care le fac în cadrul emisiunilor TV şi pe scenă. Cei doi artişti aveau siguranţa că vor reprezenta România cu brio atât timp cât pot să cânte live şi să ofere un show de neuitat care poate fi considerat de publicul european drept pitoresc şi interesant. ”Eu vă spun că dacă trecem de faza naţională, noi luăm locul I. Aducem Eurovisionul în România„, declara Costi Ioniţă anul trecut.

Câştigători celebri

În 1956, şapte ţări participau la prima ediţie a Concursului Muzical al Euroviziunii – Eurovision, la Lugano, în Elveţia. Scopul era acela de a încuraja creaţia de cântece originale şi de a stimula, prin intermediul unui concurs internaţional, spiritul unei rivalităţi prieteneşti între compozitori şi interpreţi. Atunci, fiecare ţară a prezentat câte două piese muzicale. Țara gazdă a câştigat cu piesa “Refrain”, interpretată de Lys Assia. Chiar dacă începutul său nu a fost tocmai promiţător, concursul muzical Eurovision a devenit un adevărat eveniment.

Cei mai cunoscuţi câştigători ai acestui concurs sunt ABBA şi Ruslana. Cântecul câştigător al formaţiei ABBA – „Waterloo” a fost desemnat cel mai bun din istoria acestui concurs. Ruslana, frumoasa ucraineancă ce a ridicat sala în picioare când a câştigat concursul a fost desemnată cea mai bună câştigătoare din toate timpurile. Alţi câştigători celebri sunt Sertab Erener, Johnny Logan, Dana International şi Lordi.

 

Reprezentanţii României

 

1994 – Dan Bittman “Dincolo de nori”

1998 – Mălina Olinescu “Eu cred”

2000 – Taxi “The Moon”

2002 – Monica Anghel & Marcel Pavel “Tell me why”

2003 – “Don’t break my heart”

2004 – Sanda “I admit”

2005 – Luminiţa Anghel & Sistem “Let me try”

2006 – Mihai Trăistariu “Tornero”

2007 – Todomondo “Liubi, liubi, I love you”

2008 – Nico & Vlad “Pe-o margine de lume”

2009 – Elena Gheorghe “The Balkan girls”

2010 – Paula Seling & Ovi “Playing with fire”

2011 – Hotel FM “Change”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-au spânzurat în Italia: alte trei cazuri de sinucidere

Scrisoare deschisă către senatorul Badea: „Ne-aţi împins să ne luăm lumea în cap”