in

VIDEO/ Cristina Barbu, românca lansată pe Youtube cu o melodie italiană

Cristina Barbu este o româncă de 55 de ani, stabilită la Torino, care şi-a lansat de curând pe Youtube primul videoclip muzical în limba italiană, “Guardami negli occhi”.

 

În ţară, Cristina a studiat folclor la Scoala Populară de Artă din Sibiu şi a susţinut câteva concerte, înainte de a decide să vină în Italia, la muncă. Odată ajunsă în Peninsulă, s-a resemnat la gândul că nu va mai cânta niciodată în public. Si-a găsit de muncă într-un hotel, la Torino.

Repertoriu napoletan

A început să lucreze ca menajeră pe etaje, apoi a fost promovată la recepţie şi aşa l-a cunoscut pe solistul care cânta în restaurantul hotelului. Auzind cum cântă, el a invitat-o să-l acompanieze: românca a început, astfel, să cânte melodii tradiţionale napoletane. Între timp, Cristina a cântat la evenimentele organizate de asociaţia “Flacăra” din Torino, al cărei preşedinte este chiar fratele ei. Susţinută de prietenii italieni şi români, românca a pregătit deja un CD cu 15 cântece proprii şi s-a prezentat la preselecţia pentru emisiunea “La Corrida”, de pe Canale 5.

“Am venit în Italia acum şapte ani şi am regretat mereu că am lăsat lumea spectacolului, pe care începeam să o cunosc, în România”- îşi aminteşte Cristina. “Dar muzica românească am avut-o mereu în sânge şi nu am renunţat la cântat. In Italia, cântam pentru mine, chiar în timp ce lucram. Aşa m-au auzit colegii italieni, care mă îndemnau mereu să le cânt. Apoi am decis să particip şi la preselecţia pentru “La Corrida”, la Milano. Organizatorii m-au chemat şi la selecţia care a avut loc la Torino şi, deşi au fost stabiliţi deja concurenţii pentru ediţia 2011, am speranţe că voi putea participa la emisiunea care va avea loc anul viitor.”

La preselecţia pentru “La Corrida”

Cristina ne povesteşte reacţia organizatorilor când au auzit-o cântând: “Mi-au spus că am o voce proaspătă şi tânără, în ciuda vârstei pe care o am. Şi au vrut să ştie cum de cânt în limba italiană. Le-am povestit că melodiile mele se nasc din experienţa personală şi cuvintele italiene vin de la sine.”

Aşa s-a născut şi cântecul “Guardami negli occhi”: “M-am inspirat din povestea unei prietene, ca majoritatea cântecelor mele. O altă melodie la care ţin mult este “Quando sono andata via”, despre cum am plecat din România”.

15 cântece

Cristina a pregătit astfel un repertoriu de 15 cântece originale şi a început să caute un producător dispus să o ajute să-şi lanseze primul CD. “E scump să produci un CD- costă minim 5000 de euro. Dar am găsit un producător care mi-a făcut o mica reducere, pentru că a zis că e puţin de lucrat la melodiile mele. Aşa am început să colaborez cu Roberto Michele, care a produs melodii şi pentru Sanremo, ceea ce mă onorează. A mai schimbat unele cuvinte şi puţin din linia melodică- aşa s-a născut prima melodie pe care am şi lansat-o pe Youtube- “Guardami negli occhi”.

Reacţiile nu au întâziat să apară: “M-a felicitat şi Nelu Albu, cunoscutul solist de muzică ardelenească din România, cu care am şi cântat acum câţiva ani de zile, când eram în România”. Şi primesc mesaje de felicitări şi pe internet, în special de la italieni, cărora le place vocea mea.

Cristina nu e singură în Italia, este sprijinită şi încurajată de fiica ei, stabilită la Trento: “Fata mea are 30 de ani, a terminat studiile în Italia şi are un loc bun de muncă, sunt foarte mândră de ea. Iar soţul meu e acasă, se ocupă de agricultură, avem pământ în zona Sibiului. Si vine deseori să mă viziteze!”

Muzică la 50 de ani

Planuri de viitor? Cristina e optimistă: “Mi-am dat seama că poţi să te lansezi în lumea muzicii şi când ai peste 50 de ani. Sper să pot cânta la Corrida, e un mijloc pentru a te face cunoscut. Si in primul rând, vreau să-mi lansez discul cu melodii în italiană”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sindicatele se pregătesc de război. Noul Cod al Muncii a dat greş în Europa

Alegeri 2011/ Presa italiană: “Românii au asigurat un loc de consilier la Oderzo”