in

Ambasadorul englez la Bucureşti: “Mâncarea românească, minunată şi foarte sănătoasă”

Mâncarea românească foarte bună şi sănătoasă, ecologică şi cu concentraţie redusă de chimicale şi sare poate fi o explicaţie pentru faptul că, potrivit ultimului studiu Eurostat, românii au cea mai mică rată de obezitate din UE, iar britanicii cea mai ridicată, afirmă ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, într-un comentariu postat marţi pe blogul său, citat de Agerpres.

"Obezitatea este un domeniu la care România nu vrea să recupereze decalajul faţă de restul ţărilor UE. Ultimul studiu Eurostat indică faptul că România are cea mai redusă incidenţă a obezităţii din 19 state membre urmărite, cu numai 8% dintre femei şi 7,6% dintre bărbaţi înregistraţi ca obezi. De partea cealaltă a clasamentului este ţara mea, Marea Britanie, unde aproape una din patru femei este obeză (23,9%) şi 22,1% dintre bărbaţi", arată ambasadorul Harris.

El adaugă că nu este expert nutriţionist şi nu are o explicaţie ştiinţifică pentru această realitate, însă bănuieşte că este determinată de mâncarea foarte bună, produsă în mod tradiţional la ţară, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa ca românii să nu cedeze fast-food-ului şi să îşi păstreze tradiţia de a găti şi de a mânca foarte bine şi sănătos.

"Mâncarea românească este minunată. Este naturală, organică de obicei şi cu concentraţie redusă de chimicale şi sare. Când am fost cu familia într-o vacanţă într-un sat din nordul României am mâncat o săptămână întreagă numai mâncare produsă pe dealurile şi văile din jur.

Doar când am ieşit din zonă la sfârşitul săptămânii şi m-am oprit la o benzinărie pentru a cumpăra o sticlă de ceai importat mi-am dat seama că de fapt consumam primul produs artificial din această vacanţă – o combinaţie de zahăr şi E-uri. M-a făcut să îmi dau seama de diferenţa dintre mâncarea tradiţională şi sănătoasă din acel sat şi dieta nesănătoasă pe care societatea modernă ne-o serveşte", povesteşte diplomatul britanic pe blog.

El punctează că majoritatea românilor au o legătură puternică cu viaţa la ţară, aproape 40% din populaţie locuind în mediul rural, iar mulţi alţii au familii la ţară sau o bucată de pământ unde se retrag la sfârşit de săptămână. "Aşa că modul sănătos de a mânca de la ţară se prelungeşte şi în oraşe, de asemenea.

De fapt, când l-am întrebat pe băiatul familiei unde am stat în vacanţă dacă a dus dorul mâncării mamei lui cât a fost plecat la studiile universitare, el mi-a explicat că mama îi trimitea prin autobuz câte un pachet cu mâncare în fiecare săptămână. Ce norocos! Mie mi-au lipsit tăiţeii şi fasolea pe pâine prăjită făcută de mama în anii de studenţie", relatează ambasadorul Harris.

Potrivit acestuia, pe măsură ce economia România se dezvoltă, locuitorii oraşelor nu trebuie "să cedeze marşului neîntrerupt al fast-food-ului, bazat pe ingrediente ieftine vândute scump". "Aceasta este o provocare pentru România – cum să recupereze decalajele faţă de UE fără să îi repete greşelile şi cum să păstreze ce e mai bun în ţară pentru sănătatea şi silueta generaţiei viitoare", concluzionează oficialul de la Londra.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Români din diaspora, la Congresul Spiritualităţii Româneşti

Consulatul românesc onorific de la Brescia va fi inaugurat în ianuarie 2012