in

Papricaş de ciuperci

Ce-o fi, oare, cu imposibilitatea asta pe care o am în a aprecia cantităţile, atunci când cumpăr ciuperci? Nu pot şi eu, ca tot rumanu’, să cumpăr o cantitate rezonabilă, care ne-ar permite să mâncăm şi noi un singur dish cu ciuperci, într-o singură zi. Nuuuu, cum văd ciuperci, mă reped pe ele de parcă am avut interdicţie să le ating în ultimii zece ani. Sau sunt ultimele champignons brune de pe planetă şi eu tocmai le-am descoperit la Lidl. Aşadar, cumpăr multe. Să ne ajungă. Pentru vreo 3 generaţii. Acum puteţi înţelege şi voi de ce sunt atâtea reţete cu ciuperci pe blogul ăsta. De nevoie.

Ingrediente

1/2 linguriţă seminţe de chimen

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă barosană, tăiată pe din două, apoi fără milă feliată

300g ciuperci champignon (brune, vă rog, dacă se poate, că au mai mult parfum din ăla de pământ de pădure reavăn – sunt mai earthy, cum ar zice englezul), tăiate în sferturi

1 ardei gras mare, de-o fi verde e cel mai bine, de e roşu, nu e bai – curăţat de cotor şi seminţe, tocat nu prea mărunt

2 linguriţe de boia dulce afumată sau, pentru amatorii de iuţeală, 1/2 linguriţă boia iute afumată şi 1 1/2 linguriţe de boia dulce

400g pulpă de roşii din conservă (în ultimă vreme, eu cumpăr doar Mutti, că e cea mai cea)

1 cub de supă de legume (da, mai, daţi cu pietre cei care nu aţi folosit niciodată aşa ceva ori mergeţi de vă luaţi din cele bio-shmio-organice)

pătrunjel proaspăt, tocat, din belşug

sare şi piper negru, proaspăt măcinat

smântână (opţional)

paste, cartofi copţi ori hălci de pâine frecată cu ulei de măsline şi usturoi şi puse pe grătar (pe post de garnitură)

Mod de preparare

1. Încălzeşte o cratiţă încăpătoare, adăugă seminţele de chimen şi lasă-le să se prăjească uşor, timp de câteva secunde, ca să înceapă să îşi elibereze aroma specifică.

2. Adaugă în tigaie ceapă, ciupercile şi bucăţile de ardei. Asezonează cu piper şi cu sare – aceasta din urmă va face ciupercile să îşi lase apa în cratiţă.Căleşte, amestecând frecvent, timp de vreo 7 minute, până când legumele sunt pătrunse şi ceapă a început să se rumenească.

3. Presară deasupra boiaua şi cubul de supă de legume fărâmiţat, toarnă deasupra pulpa de roşii şi apă (cam jumătate din volumul cutiei de conserve în care a fost pulpa de roşii).

4. Micsoreaza flacără şi lasă să fiarbă uşor timp de încă 10 minute. Presară pătrunjel proaspăt, adăugă – dacă vrei – câte o lingură de smântână pentru fiecare porţie şi serveşte cu una dintre garniturile sugerate la finalul listei de ingrediente.

Mănâncă, împreună cu toţi ai casei. Strânge masa, pune vasele în maşina de spălat. Du-te şi fă-ţi siesta, cu o carte bună sau la televizor, pe canapeaua din salon. Trezeşte-te, du-te în bucătărie, deschide sertarul de legume al frigiderului. Fă ochii mari, pune-ţi mâinile în cap. În sertar mai este ÎNCĂ o casoletă cu ciuperci! (Ultimul paragraf de instrucţiuni este facultativ, dar experienţa asta m-a învăţat.)

Smaranda Vornicu


mai multe articole de același autor: smarandavornicu.ro

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”La Coccinella Viola”, asociaţie la Como, misiune imposibilă: ”Vrem unirea tuturor asociaţiilor româneşti”

20 de filme în avanpremiera unei vacanţe în Italia