in

Pastel de Belem, tarta portugheză – rețeta

Unul dintre cele mai cunoscute, misterioase și legendare dulciuri din întreaga lume se numește pastel de nata. Un desert portughez făcut pentru a incita simțurile muritorilor. Nu întâmplător, publicația britanică The Guardian l-a clasat pelocul 15 în topul extrem de select al celor mai delicioase preparate din întreaga lume.

Numele originar al acestei prăjituri extraordinare este Pastel de Belém și se poate cumpăra doar dintr-un sigur loc, este vorba despre o patiserie care se află în cartierul Belém din Lisabona (foto 3). Indiferent de perioada zilei, trebuie să stai la coadă cel puțin 15 min. pentru a putea să cumperi vestitele dulciuri.

Prăjitura are sute de straturi de foietaj foarte subțiri (ca niște aripi de fluture), numite “massa folhada”, care cuprind în interior o cremă foarte fină (crema reprezinta de fapt tot secretul, iar patiserii care o prepară stau închiși într-o cameră specială astfel încât niciun alt lucrător din cofetărie să nu știe ce se petrece acolo).Conform legendei, rețeta a fost făcută pentru prima dată de măicuțele de la Mosteiro dos Jerónimos, prăjiturile fiind oferite miilor de credincioși ce le treceau pragul (în incinta mânăstirii se află mormintele regilor și reginelor Portugaliei, dar și cel al lui Vasco da Gama). Deveniseră atât de cunoscute, încât nimeni nu putea concepe să vină la mânăstire fără a primi măcar o tartă pudrată cu scorțișoară. La începutul secolului al XIX-lea, măicuțele vând rețeta unei cofetării din apropiere, care continuă și astăzi să-și servească clienții la același nivel de exigența (rețeta este cunoscută doar de trei oameni).

Aș fi putut renunța să vizitez multe alte locuri din Lisabona dar nu puteam să evit Pasteleria de Belém. Și impresia a fost extraordinară. Trecând peste faptul că am așteptat aproape 20 de minute până am ajuns ”în față”, am avut ocazia să constat că turiști din mai toate colțurile lumii vin să guste vestita prăjitură. Gustând-o, a trebuit să accept că e nemaipomenită. La patiseriile sau barurile din Lisabona și în general în Portugalia se găsesc dulciuri asemănătoare dar diferența dintre prăjitura originală și pastel de nata (cea comună) e foarte mare.

Dacă vă mulțumiți doar cu rețeta comună, iat-o mai jos:

Ingrediente:

 

 • Pentru foietaj: 1 pachet de 800g aluat de foietaj din comerț
 • Pentru crema: 6 galbenușuri,  350g frișcă lichidă,  200g zahăr,  2 linguri amidon,  2 plicuri zahăr vanilat,  ½ linguriță pudra de scorțișoară

 

Mod de preparare:

 

 • Se scoate aluatul din ambalaj și se lasă la dezghețat;
 • se intinde foaia pe masă și cu ajutorul unui pahar de mărimea formelor se decupează rondelele de aluat;
 • se asează fiecare într-o formă rotundă de brioșă;
 • după ce s-a pus aluatul în forme, se lasă la frigider pentru alte 5 minute;
 • se coc apoi în cuptorul incins la 180° pentru 10 minute.

 

Între timp se pregătește crema, astfel:

 

 • într-un vas se amestecă amidonul cu jumătate din frișcă;
 • se adaugă 50g zahăr și restul de frișcă și se amestecă cu mixerul până când s-a dizolvat tot zahărul;
 • se pun apoi galbenușurile bătute bine cu restul de zahăr, vanilia și scorțișoara și se umplu tartele;
 • se pun din nou la cuptor la aceeași temperatură, până când se auresc deasupra;
 • se lasă să se racească, se scot din forme apoi se pudrează cu zahăr sau un supliment de praf de scorțișoară.
Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dana Războiu: „Tot mai bine e în România!”

Abia operată, a furat bani de la colega de salon