in

Rețete de salată – fantezii pentru un corp sănătos (1)

Ştim cu toţi că vara este indicat să bem mai multă apă, să mâncăm fructe şi verdeţuri, nu toţi însă sunt obişnuiţi să servească doar o salată spunând că e prea puţin şi că nu rezistă doar cu o salată în stomac! Vreau să vă prezint câteva reţete simple pentru a pregăti o salată pe cinste care să înlocuiască prânzul sau cina sau să fie folosită ca şi felul doi.

Nu uitaţi, o salată vă scuteşte de multe ori de a sta lângă aragazul care în aceste zile călduroase nu este cel mai bun prieten. Înainte, câteva cuvinte despre salate… se pot pregăti salate cu verdeţuri proaspete, cu verdeţuri fierte, cu peşte, carne sau ouă. Ca şi verdeţuri crude se foloseşte salată verde, valeriana, roşiile, castraveţii, prazul iar ca şi verdeţuri fierte sunt folosiţi cartofii, sfecla roşie, conopidă, năutul şi fasolea. Bineînţeles sunt mult mai multe verduțurile pe care le folosim, eu am citat doar o mică parte.

De multe ori în salate merg foarte bine şi anumite fructe, ananasul, grape-fruit, mere, nuci. Foarte important pentru a avea o salată gustoasă este condimentul pe care îl folosim. Dacă reţeta cere ulei e bine să folosiţi un ulei de măsline de calitate. Un alt condiment important este oţetul. Sunt diferite tipuri de oţet, de la cel de mere plin de vitamine la oţetul balsamic dar să nu uităm oţetul de vin care le poate înlocui destul de bine sau sucul de lămâie pe care îl găsim destul de uşor. Tot la capitolul condimente sunt şi ierburile aromatice, pătrunjelul, busuiocul, iarba ciorii. Folosiți-le din belşug deoarece aduc un aport mare de vitamine şi arome.

Îmi permit să vă prezint câteva reţete de salata pe care le-am probat de multe ori acasă la mine şi care au mereu succes. Încep cu salata de roșii cu năut și pesto, apoi salata de pui cu măr și țelină, urmând ca în următorul articol să prezint alte trei, la fel de gustoase.

Salată de roşii cu naut şi pesto

Este o salată simplu de pregătit care va da ocazia să folosiţi un amestec nou de ingrediente…

Avem nevoie de: 6 roşii, 400 g năut fiert, ulei măsline, oregan, o lingură de pesto, sare, piper, o ceapă roşie(opţional), frunză de țelină și o bucăţică mică de ţelină

Mod de preparare: curăţăm roşiile de pielită, le crestăm puţin cu cuţitul şi le punem timp de 30 secunde în apă fierbinte, le scoatem şi le punem într-un bol cu apă rece (cu gheaţă) timp de 20 secunde, pielița se va curăţa foarte uşor.Tăiem roşiile în sferturi şi scoatem sâmburii, după care le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol. Tăiem frunza de ţelină, dăm pe răzătoare bucăţica de rădăcină de ţelină şi punem peste roşii adăugând năutul. Pentru cine doreşte poate să pună ceapă tăiată rondele. Sărăm, piperăm, punem oregan şi stropim cu ulei măsline. Deasupra punem puţin pesto după care servim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salată de pui cu măr şi telina.

Este o salată care te răcoreşte imediat…

Avem nevoie de: 150g carne de pui sau de curcan fiartă, 1grape-fruit, 1 măr mare acrişor, 1 morcov, o bucată ţelină, puţină maioneză (dacă doriţi), sare

Mod de preparare: Carnea de pui o tăiem mărunt, dăm pe răzătoare morcovul, ţelina şi mărul. Dacă dorim să servim salata în cojile de grape fruit tăiem un căpăcel, şi cu degetul mare începem să despărţim coajă de fruct, mergem încet încet de jur împrejurul fructului până ce reuşim să golim frumos coaja. Curăţăm de pieliţa de la grape-fruitul şi îl tăiem bucăţele mici, amestecăm cu restul ingredientelor, punem puţină maioneza cât să lege totul şi umplem cojile de grape-fruit. Servim rece.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Angela Maria

foto: Daniel Sas

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reprezentanţii românilor din Italia, dezamăgiţi de referendum

Seceta dă startul scumpirilor la produsele agricole