in

Câţi bani îţi dă statul italian dacă rămâi şomer: cel puţin 75% din ultimul salariu

Asigurarea socială pentru angajare (ASPI) a fost introdusă începând cu 01.01.2013 și va înlocui treptat fostele indemnizații de șomaj. ASPI se acordă majorității categoriilor de lucrători salariați, inclusiv ucenicilor (“apprendisti”) și lucrătorilor – asociați din cooperative (“soci lavoratori di cooperativa”) care au un raport de muncă salariată.

Ce categorii de lucrătorii nu primesc ASPI?

  • _ Lucrătorii agricoli nu intră în câmpul de aplicare al ASPI, continuâ nd să primească indemnizația de șomaj.
  • _ Nu sunt acoperiți de ASPI lucrătorii cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată din administrația publică. Pentru aceste categorii, se aplică în continuare prevederile Legii nr. 247/2007.
  • _ Nu au dreptul la ASPI: lucrătorii care și-au dat demisia (“dimissioni”) sau au încetat raportul de muncă cu acordul părților (“risoluzione consensuale”), cu excepția cazurilor de așa-zise “concedieri economice” introduse prin Legea nr. 92/2012.

Condiții de acordare

Condițiile de acordare (aceleași ca și pentru obținerea fostei indemnizații de șomaj) sunt următoarele: să fie plătite cel puțin 52 săptămâni de contribuții de asigurări sociale în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă și, de asemenea, cel puțin o contribuție săptămânală plătită în perioada dinaintea celor doi ani.

Ai plătit 20 de ani de contribuții? Iată când poți să ieși la pensie în Italia

Este necesar ca după încetarea raportului de muncă, să vă prezentați la Centrul pentru ocupare competent teritorial (“centro per l’impiego”) pentru a da o declarație din care să rezulte că sunteți disponibil pentru a vă reangaja imediat. În viitor, va fi posibilă prezentarea la INPS a respectivei declarații.

Cuantumul ASPI

Cuantumul ASPI se acordă în funcție de nivelul salariului:

  • _ 75% din salariul mediu lunar (dacă acesta este mai mic sau egal cu 1.180 Euro );
  • _ 1.180 Euro X 75% + 25% (Salariul lunar – 1.180 ) – dacă salariul mediu lunar depășește 1.180 Euro.

Perioadele în care lucrătorul beneficiază de ASPI se asimilează stagiului de cotizare, sub forma contribuțiilor săptămânale “figurative”, calculate în baza mediei sala riilor impozabile din ultimii 2 ani.

Cererea pentru obținerea ASPI

Cererea trebuie prezentată la INPS, exclusiv pe cale telematică, în maxim 2 luni de la momentul în care lucrătorul are dreptul la prestație. De regulă, dreptul la prestație începe din a 8-a zi de la încetarea raportului de muncă. Acordarea ASPI este condiționată de menținerea situației de șomaj. Cererea poate fi prezentată online (www.inps.it), apelând Contact center-ul (803.164 gratuit pentru telefoanele fixe, 06164164 pentru telefoanele mobile).

De asemenea, vă puteți adresa instituțiilor de asistență denumire “patronati”.

Ce se întâmplă dacă în perioada în care șomerul beneficiază de ASPI, își găsește un loc de muncă

Dacă șomerul își găsește un nou loc de muncă, ASPI va fi suspendată, pentru maxim 6 luni, pe baza comunicării privind instaurarea locului de muncă, ce trebuie efectuată obligatoriu de către angajator, conform legii. În cazul unui nou loc de muncă de tip “autonom”, beneficiarul trebuie să informeze INPS în termen de 30 de zile de la începerea activi tății, declarând venitul anual pe care urmează să îl realizeze.

Dacă venitul obținut nu depășește limita stabilită pentru menținerea calității de șomer (4.800 Euro anual – pentru munca autonomă), INPS va continua să plătească ASPI, însă va diminua valoarea indemnizației.

Vrei 139 de euro de la primărie? Totul despre alocaţia pentru nucleul familial

Încetarea acordării ASPI

Se pierde dreptul la primirea ASPI în următoarele situații:

  • _ Încetarea stării de șomaj;
  • _ Încadrarea în muncă – obținerea unui contract de muncă salariată, a cărui durată depășește 6 luni;
  • _ Începerea unei activități autonome, fără ca lucrătorul să fi comunicat acest aspect la INPS;
  • _ Pensionarea pentru limită de vârstă (pensione di vecchiaia) sau pensionarea anticipată (pensione anticipata);
  • _ Dobândirea dreptului la alocație ordinară de invaliditate (assegno ordinario di invalidita), cu condiția ca lucrătorul să nu fi optat pen tru primirea ASPI sau MINI ASPI.

Prestația de șomaj – MINI ASPI

Pentru muncile de tip discontinuu și sezonier a fost introdusă indemnizația MINI ASPI care are rolul de a înlocui vechea indemnizație cu cerințe limitate (indennita con requisiti ridotti). Cererea se prezintă după aceleași modalități ca și ASPI, pe cale telematică, în maxim 2 luni de la momentul în care lucrătorul are drep tul la prestație. De regulă, dreptul la prestație începe din a 8- a zi de la încetarea raportului de muncă. Lucrătorii care pot dovedi că au lucrat legal cel puțin 13 săptămâni în ultimele 12 luni au dreptul la MINI ASPI, calculată după aceleași modalități ca și ASPI.

Durata MINI ASPI se calculează astfel: jumătatea perioadei lucrate în ultimele 12 luni.

MINI ASPI se suspendă din oficiu pe baza comunicării obligatorii privind instaurarea raportului de muncă efectuate de angajator în situația contractelor de muncă salariată, pentru maxim 5 zile. După expirarea perioadei de suspendare, plata indemnizației va fi reluată de la momentul la care a fost suspendată.

Indemnizația de șomaj pentru domeniul agricol

Lucrătorii din domeniul agricol continuă să primească indemnizația de șomaj și după 01.01.2013. Pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj lucrătorii agricoli trebuie:

  • _ Să aibă contribuțiile de asigurări sociale plătite, de cel puțin 2 ani;
  • _ Să fi lucrat cel puțin 102 zile în ultimii 2 ani înaintea prezentării cererii și să figureze în listele nominale ale lucrătorilor agricoli salariați (contractele cu durată determinată) / să fi lucrat în baza unui contract pe durată nedeterminată în anul pentru care se solicită acordarea prestației.

Indemnizația reprezintă 40% din salariu și se acordă pentru numărul de zile lucrate în anul anterior, până la un maxim de 180 de zile. Din respectiva sumă se scade procentul de 9% pentru fiecare zi plătită până la maxim 150 de zile. În cazul muncitorilor cu contracte pe perioadă nedeterminată, indemnizația reprezintă 30% din salariu. Cererea trebuie să fie prezentată până la 31 martie din anul următor, după încetarea activității.

În situația în care condiția privind stagiul minim de cotizare pentru șomaj prevăzut de legislația existentă în Italia nu este îndeplinită, se poate aplica principiul totalizării, respectiv perioada de asigurare realizată în Italia se va cumula cu perioada de asigurare realizată anterior în România. Perioadele de asigurare realizate în România sunt certificate prin Formularul U1/E301 emis de Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă (Agenția Județeană/Agenția Municipiului București) de care lucrătorul român aparține cu ultimul domiciliul sau reședința pe care le-a avut în România.

Vă recomandăm ca, în situația în care vă încetează activitatea în România și urmează să vă desfășurați activitatea într-un alt Stat Membru, de exemplu în Italia, să solicitați AJOFM / AMOFM București eliberarea formularului U1/E 301, chiar dacă nu anticipați o situație de șomaj. În felul acesta, în momentul solicitării dreptului de a beneficia de indemnizație de șomaj, dacă este necesară totalizarea perioadelor de asigurare realizate, veți câștiga timp și veți beneficia imediat de deschiderea dreptului.

sursa: Biroul atașatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României

Noul contract colectiv pentru munca domestică vizează în primul rând MĂRIRI SALARIALE

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Buzău, Mehedinţi, Dolj şi Teleorman, cele mai sărace judeţe ale ţării

Oferta primăriei din Guidonia: 1.200 de metri pătrați pentru ortodocși și surdo-muți