Menu
in

Cum pot românii obține ALOCAȚIA SOCIALĂ în Italia. Cerințe și modul de solicitare a acesteia. Ghidul expertului

Roma, 14 ianuarie 2021 – Alocația socială este un beneficiu economic recunoscut, la cerere, persoanelor în vârstă, peste 67 de ani și care se află în condiții de dificultăți economice, deoarece nu au venituri sau venituri sub un prag stabilit de lege și actualizat în fiecare an (pentru 2021 stabilit la 5.983,64 EUR pentru venitul personal, 11.967,28 EUR pentru persoanele căsătorite).

Prin urmare, este o măsură de sprijin, plătită pentru 13 luni, prevăzută pentru cei care, evident, nu pot căuta un loc de muncă, chiar și pentru a completa pensia, tocmai din cauza vârstei.

Cine poate aplica: chiar și străinii, dar numai dacă sunt rezidenți pe termen lung. În plus, este necesară rezidența de 10 ani

Cetățenii italieni, cetățenii UE (înregistrați la oficiul de evidență al municipalității de reședință) și străinii cu un permis CE pe termen lung, o cerință introdusă de Legea 388/2000, pot accesa alocația socială.

În plus, trebuie să dovedească:

– o ședere continuă de 10 ani pe teritoriul italian;

– să fie rezident în Italia pe toată durata serviciului.

Prin urmare, până în prezent sunt excluși cetățenii străini care, deși locuiesc legal în Italia chiar și mai mult de un deceniu, nu îndeplinesc însă cerința unei șederi lungi, deoarece dețin permise scurte, deși continue.

PREZENȚA OBLIGATORIE ÎN ITALIA ÎN TIMPUL PRESTAȚIEI

Este important să amintim că aceasta este o prestație provizorie, care poate fi, prin urmare, supusă suspendării sau revocării dacă cerințele stabilite de lege sunt mai satisfăcute.

În special, în ceea ce privește reședința:

– cecul este suspendat dacă titularul rămâne peste hotare peste 29 de zile;

– poate fi revocat după un an de suspendare

VENITUL: LIMITE ȘI CUM SE CALCULEAZĂ

Solicitantul nu trebuie să aibă niciun venit sau să primească o sumă mai mică decât pragul stabilit în fiecare an prin lege. Pentru 2021, așa cum s-a comunicat cu circulara INPS 148/2020 din 18.12.2020, pentru a beneficia de alocația socială, este necesar:

– un venit personal mai mic de 5.983,64 €

– sau, dacă este căsătorit, un venit mai mic de 11.967,28 EUR.

Alocația socială, a cărei sumă lunară va fi de 460,28 euro, pentru un total de 13 luni, va fi recunoscută integral dacă cetățeanul italian sau străin nu primește niciun venit, sau diferența față de venitul primit, dacă acesta este, în orice caz, mai mic decât limita legală (exemplu 1: persoana necăsătorită cu un venit de 2000 de euro pe an, va primi diferența sau 3983,64 € pe an; exemplu 2: persoana căsătorită cu un venit total de 7.000 de euro, soțul care o solicită va primi 4.967,28 euro pe an).

În scopul calculării veniturilor, nu se iau în considerare următoarele:

– tratamente de sfârșit de raport de muncă sau avansuri din acestea;

– casa deținută, dacă solicitantul locuiește acolo;

– Indemnizații de însoțire pentru invalizi civili, nevăzători și indemnizații de comunicare pentru surzi;

– pensia plătită foștilor combatanți ai războiului din 1915-1918;

CUM SĂ TRIMITEȚI CEREREA

O cerere poate fi depusă online, având PIN-ul sau spid-ul (sistem de identitate digitală) disponibil sau contactând patronatele.

Link: https://www.inps.it/nuovoportaleinps/default.aspx?itemdir=50184

Articol realizat pentru stranieriinitalia.it de Federica Merlo, avocat

Aveți întrebări cu privire la statutul străinilor în Italia? Găsiți un răspuns gratuit pe forumurile legale ale „Stranieri in Italia”. Descărcați aplicația

Assegno sociale: i requisiti e come richiederlo. La guida dell’esperto

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version