in

Cum pot solicita românii cetățenia italiană

Cetățenii români fac parte din Uniunea Europeană din 2007, fiind considerați din toate punctele de vedere cetățeni ai comunității europene începând cu acel moment. Cetățenii comunitari pot solicita cetățenia prin naturalizare după patru ani de rezidență legală, atestați prin înscrierea la registrul de evidență a populației.

Cererea va trebui prezentată la Prefectură-U.T.G. (Biroul Teritorial al Guvernului), din locul de rezidență, completată corespunzător pe formularul special B și trebuie să i se aplice un timbru fiscal de 14,62 €.

La cerere va trebui să se anexeze extrasul actului de naștere completat cu toate datele personale, cu indicarea numelor părinților; certificatele de cazier penal din țara de origine și a altor eventuale țări de rezidență; certificatul general privind cazierul judiciar din Italia și a proceselor pe rol de solicitat la Cancelaria Procuraturii Republicii; actul de ședere; certificatele eliberate de primării care să ateste rezidența pe timpul perioadei prevăzute de lege; statutul de familie; fotocopia dovezilor de venituri primite în ultimii trei ani și declarate corespunzător în scopuri fiscale; chitanța achitării contribuției de 200,00 €.

Documentele privind actul de naștere și certificatele de cazier penal vor trebui apostilate de către Ministerul Afacerilor Externe sau de Interne român. Acest lucru este valabil pentru țările care au aderat la Convenția de la Haga. În fine, documentele apostilate vor trebui traduse în limba italiană la una dintre următoarele autorități: Autoritatea diplomatică sau consulară italiană prezentă în statul de origine; Autoritatea diplomatică sau consulară a țării de origine prezentă în Italia; sau de un traducător autorizat de la tribunalul italian care să ateste, prin formalitățile prevăzute, conformitatea textului străin.

Datele personale în documentele italiene și străine trebuie să fie aceleași în toate actele, în caz de eventuale discordanțe în documente, acestea vor putea fi rectificate cu o atestare prin care Autoritatea Consulară a Statului de apartenență certifică că datele personale diferite se referă la aceeași persoană, indicându-le pe cele exacte și clarificând cauza diferențelor prezente în acte.

Avv. Mariangela Lioy

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Dracula”, tot ce ştiu turiştii italieni despre România

COMUNICAT DE PRESA