in

Ghidul alegătorului din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat pe 21 octombrie „Ghidul alegătorului român din străinătate”, pentru a asigura informarea corectă a cetăţenilor români stabiliţi peste hotare, în legătură cu condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009.

 

Materialul prezintă sintetic, într-un limbaj accesibil, cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea 370/2004, privind desfăşurarea scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României din noiembrie 2009 în străinătate. „Prin acest ghid dorim să punem la dispoziţia alegătorilor din străinătate în termeni foarte simpli, practici, la îndemâna oricui, informaţiile cheie legate de procesul de vot, începând cu persoanele care pot să îţi exercite dreptul de vot în străinătate, documentele pe baza cărora îşi pot exercita dreptul de vot, procedurile care le stau la dispoziţie în cazul în care aceste documente au expirat, dacă şi până la ce oră se poate vota în respectivele secţii conform legii”, a declarat ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, la evenimentul de lansare al ghidului. Ghidul face parte din planul de comunicare pregătit de MAE pentru informarea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin şi reprezintă principalul material de informare în acest sens. La nivelul Centralei MAE şi al misiunilor diplomatice au fost luate măsurile necesare pentru a asigura difuzarea cât mai largă a acestor informaţii: Ghidul este publicat pe site-ul MAE (www.mae.ro), în cadrul secţiunii „Alegeri prezidenţiale 2009” şi va fi postat pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice. Misiunile diplomatice multiplică materialul şi îl distribuie gratuit cetăţenilor români.

Misiunile diplomatice transmit acest ghid asociaţiilor de români, cu rugămintea de a primi sprijinul lor pentru difuzarea informaţiei către comunităţile în care activează aceste organizaţii. Vor fi difuzate astfel de materiale şi în locurile de întâlnire ale românilor. Centrala ministerului va acoperi zona de presă naţională şi locală şi va asigura multiplicarea informaţiei pe site-ul unor instituţii şi organizaţii din ţară, inclusiv mass-media. ~n acest sens, ministrul Predoiu a declarat: „Aş vrea să mulţumesc în acest sens celor care şi-au anunţat intenţia de a ne sprijini în acest demers. ~n acelaşi timp, aş vrea să lansez şi o invitaţie publică în vederea cooperării în această acţiune de informare a publicului în legătură cu procesul de vot. Această cooperare poate lua forma preluării informaţiilor pe care noi le afişăm pe site-ul dedicat procesului electoral, asigurării unor link-uri între site-urile diverselor instituţii şi, în acelaşi timp, difuzării acestor informaţii. Cred că este un demers normal, firesc, în definitiv avem cu toţii o obligaţie civică de a asigura transparenţa şi corectitudinea în procesul electoral.” La ultimele alegeri, cele din iunie, participarea la vot în diasporă nu au fost date publicităţii pe ţări şi pe secţii, şi nici rezultatele, ceea ce numai transparenţă nu înseamnă. A fost dat rezultatul general şi participarea pe întreaga circumscripţie electorală 43 a diasporei. Aceasta a fost decizia BEC, de a nu se da rezultate detaliate, dar aceasta ar putea alimenta suspiciunea cu privire la eventuale fraude în diasporă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Diana Curmei, Miss Italia nel Mondo

Ce acte putem obţine de la Consulatul României