Menu
in

LEGISLAȚIE – Înmatricularea mașinii în altă țară din UE: obligații, puncte de penalizare și amenzi

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, înmatricularea acesteia face obiectul unor condiții specifice, în funcție de durata șederii și de țara în care vă mutați.

În principiu, aveți la dispoziție 12 luni pentru a vă aduce mașina în noua țară, după schimbarea reședinței normale.

Dacă vă mutați în altă țară din UE trebuie:

  • să vă înmatriculați mașina
  • să vă schimbați plăcuțele de înmatriculare
  • să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto
  • să plătiți taxa de înmatriculare și alte taxe de drum în noua țară.

Când plecați din țară trebuie:

  • să radiați mașina
  • să predați plăcuțele de înmatriculare
  • să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto
  • să faceți cerere pentru rambursarea taxei de înmatriculare.

Dacă ați plătit deja taxe de înmatriculare în țara anterioară de reședință, este posibil să fiți în măsură să solicitați o rambursare acolo. Totuși, în funcție de țara în care vă mutați, se poate să vi se ceară să plătiți taxa de înmatriculare fără să o puteți recupera pe cea plătită în țara de origine.

Durata șederii este mai mică de 6 luni

Dacă vă mutați în altă țară din UE și rămâneți acolo pe o perioadă mai mică de 6 luni, nu trebuie să vă înmatriculați mașina sau să plătiți eventuale taxe de înmatriculare în țara respectivă. Mașina poate rămâne înmatriculată în țara de reședință. Totuși, s-ar putea să trebuiască să plătiți taxe de drum. Acestea se percep pentru utilizarea mașinii în noua țară. Vă recomandăm să aveți întotdeauna la dumneavoastră certificatul de înmatriculare, actul de proprietate asupra mașinii, precum și dovada de reședință permanentă pentru a demonstra, în cazul unui control al poliției, în ce țară plătiți taxe.

Dacă nu v-ați înmatriculat mașina în noua țară, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați unui rezident din țara respectivă. Acesta vă poate conduce mașina doar dacă dumneavoastră sunteți unul din pasageri. Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu au reședința permanentă în noua țară.

Verificați normele care se aplică în țara dumneavoastră și în țara în care vă mutați.

Verificați normele exacte referitoare la taxele auto aplicabile în altă țară din UE care îi vizează pe studenți, pe lucrătorii transfrontalieri și pe cetățenii cu reședință secundară. De îndată ce începeți să conduceți mașina pe drumurile naționale, trebuie să plătiți taxele auto relevante: fie doar taxele de drum, fie atât taxele de drum, cât și cele de înmatriculare.

Fiecare țară din UE stabilește ce taxe trebuie să plătiți dacă folosiți periodic mașina pe teritoriul său.

Puncte de penalizare și amenzi

Puteți fi amendat dacă:

  • trebuie să vă înmatriculați mașina dar nu faceți acest lucru la timp
  • nu plătiți taxele aferente
  • conduceți cu o plăcuță de înmatriculare din altă țară din UE fără dovadă de reședință și certificat de inspecție tehnică.

_________Caz real

Cristina s-a mutat din Spania în Franța, unde își găsise o slujbă. După două luni, s-a decis să își aducă și mașina înmatriculată în Spania, dar nu a reînmatriculat-o în Franța. Cristina mergea foarte des la serviciu cu mașina și la un control de rutină a fost oprită de poliție. Întrucât mașina era înmatriculată în Spania, a primit o amendă destul de mare pentru că nu a știut că în Franța mașina trebuie reînmatriculată în termen de 6 luni de la mutarea reședinței principale în această țară.

SOLVIT, ”Un fel de avocat gratuit” pentru românii din Europa

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version