in

România/ Noua taxă auto, se poate cere restituirea banilor plătiţi în plus

Un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat joi în plenul Camerei Deputaţilor, cu 213 voturi pentru, 17 împotrivă şi 34 de abţineri.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie, a fost adoptat şi de Senat, în şedinţa din 12 septembrie, însă Camera Deputaţilor are rolul decizional.

Actul normativ, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. În septembrie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţa, la Palatul Victoria, că statul le va restitui în 2011 celor care au înmatriculat maşini după vechea taxă auto circa 240 milioane de lei.

Potrivit proiectului de lege, care are la bază principiul 'poluatorul plăteşte', taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege.

Modalitatea de calcula taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Proiectul de lege soluţionează şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. În aceste hotărâri este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu: programul Rabla, programul Casa Verde, programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului, programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare şi programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.

(Sursă- Agerpres)

Mai multe detalii AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Care e cea mai potrivită femeie pentru a apărea pe bancnota românească? Ana Aslan, Vitoria Lipan sau Regina Maria?

“Poruncile” Bisericii pentru utilizatorii de internet