in

“Poruncile” Bisericii pentru utilizatorii de internet

Patriarhia Ortodoxă Română recomandă credincioşilor echilibru, discernământ şi luciditate în folosirea noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării, pentru a distinge între bine şi rău şi pentru a cultiva ceea ce este ziditor şi mântuitor. Credincioşilor li se recomandă să se ferească de păcatele lumii virtuale. Şi Biserica Catolică a adoptat noile tehnologii, mai ales în ultimii ani, pentru a se apropia de credincioşi şi a-i informa, folosind cele mai recente instrumente de comunicare, de la reţelele sociale până la web-streaming.

Să nu furi pe internet, spune Biserica Ortodoxă Română

Într-un comunicat, reprezentanţii Bisericii apreciază că utilizarea excesivă a internetului expune la înstrăinare, izolare şi existenţa paralelă într-o lume virtuală, ruptă de realitate, cu consecinţe grave asupra comportamentului social.

"În acelaşi timp, considerăm că este de datoria autorităţilor publice ca, în paralel cu dezvoltarea societăţii informaţionale la nivelul infrastructurii tehnice, să acorde atenţie cadrului etic şi legislativ, pentru ca alfabetizarea digitală şi folosirea internetului să se facă prin respectarea demnităţii şi libertăţii persoanei şi pentru încurajarea comunicării şi cooperării dintre oameni şi popoare în spiritul valorilor autentice ale culturii şi civilizaţiei umane', se precizează într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Ministerul Comunicaţiilor a cerut ajutorul Bisericii

Precizarea survine în legătură cu solicitarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale adresată Patriarhiei Române pentru sprijinirea extinderii accesului la reţeaua de internet în întreaga ţară.

Patriarhia Română menţionează că apreciază eforturile pe care autorităţile publice le fac pentru facilitarea accesului la internet a unui număr cât mai mare de români, ca instrument de informare şi comunicare rapidă specific societăţii secolului al XXI-lea.

Cultura enciclopedică a internetului şi posibilităţile sporite de interactivitate în reţea creează noi oportunităţi de învăţare, de schimburi de valori (economice, culturale, sociale şi religioase) şi de depăşire a decalajelor informaţionale între diferite regiuni ale lumii', motiv pentru care "iniţiativele de incluziune digitală fac parte implicit din programele de incluziune socială".

Pericolele navigării

Menţionând că "Biserica utilizează ea însăşi mijloacele moderne de comunicare, inclusiv Internetul, în lucrarea sa pastoral-misionară, social-filantropică, cultural-educaţională şi administrativă deoarece acestea sunt instrumente de lucru rapide şi eficiente, Patriarhia Română subliniază însă că lumea virtuală a Internetului poate să influenţeze în mod negativ relaţiile interumane, prin utilizarea fără responsabilitate a libertăţii de acces, poluarea informaţională, posibilitatea controlului şi supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologică şi cyber-criminalitate".

Recomandări

BOR are câteva recomandări pentru credincioşii care se aventurează în lumea de dincolo de monitoare: "Biserica recomandă echilibru, discernământ şi luciditate în folosirea noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării, pentru a distinge între bine şi rău şi pentru a cultiva ceea ce este ziditor şi mântuitor".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România/ Noua taxă auto, se poate cere restituirea banilor plătiţi în plus

Parlamentul European: Statele membre care menţin restricţii pentru români, “încalcă tratatele”