in

Salarii mai mari din 2019 pentru badante și colf, creșteri între 7 și 15 euro pe lună!

Începând cu 1 ianuarie, salariile pentru lucrătorii casnici, îngrijitori și cei care se ocupă de îngrijirea copiilor cresc. Creșterile ajung până la 15 euro pe lună pentru lucrătorii cei mai calificați. În 15 ianuarie, FIDALDO – Federația Națională a Angajatorilor Domestici a semnat, la Ministerul Muncii, împreună cu asociațiile ASSINDATCOLF, ADLD și ADLC, noile tabele referitoare la 2019.

Pentru lucrătorii care coviețuiesc cu angajatorii, trebuie să fie recunoscute creșteri salariale de la 7 € pe lună pentru lucrători aflați la prima experiență (nivel A) până la 15 de euro, pentru cei mai specializați, cum ar fi asistenți pentru persoane non autosuficiente cu formare profesională (nivel DS).

În detaliu, pentru clasica menajeră (colf), de nivelul B, creșterea lunară va fi de 8,97 euro, pentru bone (baby sitter) care asistă copiii de peste 3 ani (gradul BS) creșterea este de 9,61 euro, și ajunge la 10,89 euro pentru clasica îngrijitoare (badante), încadrată la nivelul CS.

Crește salariul și pentru lucrătorii domestici la ore, Este vorba despre o creștere a remunerației pe oră de aproximativ 7 cenți (6 cenți în plus pentru menajere, 7 pentru baby-sitter si 8 pentru badante).

Valoarile retribuțiilor minime sunt actualizate în fiecare an în funcție de costul vieții și indică plata orară și lunară minimă, pe care angajatorul este obligat să o recunoască lucrătorului.

În Italia, potrivit ultimelor statistici, publicate de Il Sole 24 Ore, sunt 394.000 de badante și 470.000 de colf, în total 864.000 de lucrători domestici regulari.

În baza contractului colectiv național de muncă domestică, orarul de muncă este convenit între părți, dar cu maxim 10 ore pe zi, neconsecutive, și de 54 de ore pe zi pentru conviețuitori, și 8 ore zilnice, neconsecutive, pentru un total de 40 de ore pe săptămână în cinci sau șase zile pentru ne-conviețuitori.

Potrivit tipului de lucrători conviețuitori, pot fi și contracte de până la 30 de ore săptămânal.


Tabelul cu retribuțiile minime 2019

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino, apariție halucinantă a diplomaților români la o expoziție: ea cu blană, el cu păr

Trieste, Ziua Culturii Naționale, sub semnul împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.