Menu
in

V-a expirat permisul de conducere românesc? Iată ce trebuie să faceți și ce documente sunt necesare la reînnoire

Legislație: V-a expirat permisul de conducere românesc? Iată ce trebuie să faceți și ce documente sunt necesare la reînnoire.

Persoanele ce dețin acte personale a căror valabilitate a fost prelungită automat pe perioada aplicării stării de alertă le mai pot folosi astfel doar câteva zile, și anume până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Mai exact, cei cu acte personale expirate în perioada stării de alertă trebuie să le preschimbe până, cel mai târziu, la data de 6 iunie 2022. În categoria actelor personale ce trebuie preschimbate în curând intră, alături de cărțile de identitate, și permisele auto.

Sunt român în Italia, trebuie să îmi reînnoiesc cartea de identitate, care devine electronică. Ce se schimbă? Dacă pierd PIN-ul, cum îl pot recupera?

V-a expirat permisul de conducere românesc?

Preschimbarea permisului de conducere implică mai multe etape, inclusiv vizite prin cabinetele mai multor medici.

Acum circa doi ani s-a stabilit, prin Legea 55/2020, posibilitatea de a folosi actele expirate pe perioada aplicării stării de alertă pe tot parcursul acesteia, dar și timp de 90 de zile de la încheierea ei, termen care se împlinește la sfârșitul săptămânii viitoare.

De principiu, preschimbarea permisului auto implică două mari etape: obținerea unei fișe medicale, document ce are scopul de a arăta că titularul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice, și depunerea unor acte la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Obținerea fișei medicale

Așadar, în primă fază, posesorul unui permis auto expirat în perioada aplicării stării de alertă trebuie să se adreseze unui spital sau unei policlinici pentru a obține fișa medicală. Aceste document atestă faptul că deținătorul este apt, din punct de vedere medical și psihologic, pentru a conduce vehiculul pe drumurile publice.

Lista unităților medicale din întreaga țară ce sunt autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie, conține peste 600 de spitale sau clinici (de stat sau particulare) și poate fi consultată aici.

Pentru obținerea fișei medicale se plătește o taxă, diferită de la caz la caz, iar la majoritatea clinicilor se poate face programare (telefonic sau online), ceea ce înseamnă, de cele mai multe ori, mai puțin timp petrecut acolo.

Interesant este că fișa medicală poate fi obținută și în străinătate, dar trebuie supralegalizată sau trebuie să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Ca excepție, cele obținute în Franța nu trebuie supralegalizate.

Depunerea actelor la DRPCIV

După ce au obținut fișa medicală, cei ce vor să-și preschimbe permisul auto trebuie să se adreseze DRPCIV-ului din județul de domiciliu. Și aici, ca și în cazul clinicilor, se poate face o programare online, ceea ce reduce perioadele de așteptare.

Cei ce solicită preschimbarea permisului auto trebuie să completeze o cerere în acest sens (se completează în format electronic la ghișeul DRPCIV) și să prezinte autorităților, pe lângă fișa medicală obținută în pasul anterior, și:

  • actul de identitate (în original);
  • permisul de conducere (în original);
  • dovada plății taxei de eliberare a permisului de conducere.

Valoarea taxei pentru eliberarea permisului auto este de 89 de lei și se poate plăti online, prin ghișeul.ro sau internet banking (pentru confirmarea tranzacției este necesara o perioada mai mare de 24 ore), prin virament bancar, prin mandat poștal, în numerar la sucursalele unor bănci și la automatele pentru plata facturilor (se găsesc în supermarket-uri, mall-uri etc.).

Pe documentul de plată trebuie înscrise următoarele informații, potrivit DRPCIV: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata (unele platforme completează automat o parte dintre aceste date).

Permisele auto noi vor fi transmise la domiciliul titularilor prin poștă, termenul de livrare fiind cuprins între cinci și 15 zile. Chiar și în această perioadă, cei ce-și preschimbă permisul auto vor avea dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, deoarece, la depunerea actelor, vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului cu drept de circulație timp de 15 zile.

un articol avocatnet.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version