in

Studiu italian șocant: „Anticorpii sunt un bumerang, ajută virusul să reinfecteze în mod sever organismul”

Imunitatea dobândită în urma infecției cu coronavirus nu numai că nu protejează, dar poate chiar să se dovedească contraproductivă prin promovarea re-infecțiilor cu simptome mai severe, este ipoteza cercetătorilor italieni.

A vă îmbolnăvi nu este suficient pentru a vă proteja împotriva unei noi infecții. Coronavirusul pare, de asemenea, capabil să învingă anticorpii.

Aceasta este ipoteza prezentată de o cercetare italiană publicată în revista BMJ Global Health conform căreia imunitatea dobândită nu numai că nu poate fi protectoare, ci chiar s-ar putea dovedi contraproductivă favorizând re-infecțiile cu simptome mai grave, scrie La Reppubblica.

Cum apare ipoteza de re-infecție

Subiectul duratei de valabilitate a anticorpilor anti-Covid este studiat în întreaga lume, dar până acum nimeni nu a înțeles cu adevărat dacă noile infecții cu coronavirus conferă sau nu imunitate permanentă sau dacă există riscul de re-îmbolnăvire.

Studiul abia publicat este rezultatul colaborării dintre colegii italieni de la Irccs Burlo Garofalo din Trieste și colegi de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

„Ne-am inspirat pentru această cercetare observând progresul bolii, în special transmisibilitatea ridicată și rata de cazuri severe în general în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, inclusiv tineri atât în ​​Italia, cât și în China, cum este cazul medicului chinez de treizeci de ani din Wuhan, decedat, și de la care a pornit totul „, explică Luca Cegolon, epidemiolog la Spitalul Treviso Marca Spital și primul semnatar al studiului.

Riscul scăzut de Covid sever-19 în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 10 ani i-a determinat pe cercetători să reflecte. „Copiii au inevitabil mai puțini anticorpi decât adulții și persoanele în vârstă, fiind expuși mai puțin la agenții infecțioși de-a lungul vieții scurte și acest lucru poate explica de ce sunt mai protejați”, notează Cegolon.

Virușii care se întorc

Sars-Cov2 aparține familiei coronavirusului uman.

Există 7 tulpini diferite, dintre care 4 cauzează sindroame respiratorii ușoare (răceala comună).

„Se știe că toți dintre ei provoacă re-infecții, indiferent de așa-numita imunitate umorală, adică ceea ce dobândești atunci când te îmbolnăvești prin dezvoltarea anticorpilor”, explică Cegolon.

Pentru cele mai periculoase tulpini de coronavirus, Mers-CoV și Sars-CoV, a fost identificat și recunoscut un fenomen imunologic cunoscut sub numele de Antibody Dependent Enhancement (Ade), declanșat de re-infecții.

„În practică – explică epidemiologul – nu numai că imunitatea dobândită nu pare să protejeze împotriva re-infecțiilor cu coronavirus, dar poate deveni chiar un bumerang, aliindu-se cu virusului în timpul infecțiilor secundare pentru a facilita intrarea sa în celulele țintă, pentru a suprima imunitatea înnăscută și a declanșa sau amplifica o reacție inflamatorie importantă a organismului „. În practică, dacă ar exista un nou val, o persoană care a luat boala în luna martie, la toamnă se poate îmbolnăvi din nou.

Analogiile cu boala Dengue

Potrivit cercetătorilor italieni, la cei care s-au îmbolnăvit deja, anticorpul preexistent ar putea supraviețui și ar crea un răspuns inflamator înmulțit cu o reducere a răspunsului înnăscut.

Sars-CoV-2 are o omologie a secvenței genice de până la 80% cu Sars-Cov și 50% cu Mers-CoV. Nu numai că: mecanismul Hades în infecțiile cauzate de aceste două coronavirusuri prezintă caracteristici foarte similare cu tabloul clinic al cazurilor critice de Covid-19: pneumonie interstițială cu sindrom de detresă respiratorie acută (Ards), limfopenie, neutrofile crescute, furtună de citokine, reducerea puternică a interferonului.

Mecanismul Hades este observat și în infecțiile cu flavivirus precum West Nile și Dengue, caracterizate tocmai prin interferențe din acțiunea interferonului. „Nu este o coincidență că aproximativ cincizeci de medici cubanezi, experți în Dengue, infecție virală endemică în Cuba și terapie cu Interferon au fost trimiși în Italia în urmă cu 2-3 luni”, își amintește Cegolon.

Studii în curs de desfășurare

Un studiu chinez publicat în Nature Medicine a înregistrat o scădere rapidă a nivelului de anticorpi (după 2-3 luni după vindecare), atât în ​​plasma pacienților simptomatici, cât și a celor care au prezentat simptome ușoare sau deloc. Dar ideile nu sunt încă complet clare, de asemenea, deoarece în această etapă – cel puțin în Italia – cazurile au scăzut semnificativ.

„Atât în ​​țara noastră, cât și în Marea Britanie – continuă Cegolon – sunt pregătite studii serologice pentru a verifica dacă anticorpii protejează împotriva infecției sau nu. Acestea sunt cercetări care se concentrează în principal asupra lucrătorilor din sănătate, deoarece virusul funcționează mai mult în spitale atât pentru că suntem bolnavi și pentru că sunt medii închise ”.

Potrivit cercetătorilor italieni, mecanismul Hades din Covid-19 ar putea fi, de asemenea, declanșat de infecții de către alte virusuri respiratorii / coronavirusuri, cum ar fi răcelile sau gripa.

Evaluarea efectului bumerang al anticorpilor

În Marea Britanie, în special, studiul Siren este în curs de evaluare a posibilului efect de protecție anti-Covid 19 cauzat de anticorpii generați de infecțiile anterioare cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor sociali și ai sănătății.

„Deși studiul Siren a fost conceput pentru a verifica imunitatea de protecție conferită de anticorpii anti-Covid19 împotriva unei posibile re-infecții – subliniază epidemiologul italian -, de asemenea, se pretează foarte bine să verifice posibilul efect de bumerang al acestor anticorpi, adică posibila apariție a formei critice a Covid-19 la lucrătorii de sănătate socială re-expuși la Sars-Cov2 după o infecție ușoară / asimptomatică anterioară care a produs un răspuns la anticorp „.

Fără vaccin pentru familia Coronavirus

Ipoteza studiului italian ridică o anumită îngrijorare și în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la care toată lumea are speranțe mari.

Pentru niciun coronavirus nu a fost niciodată posibil să producă și să comercializeze un vaccin eficient până acum, nici măcar pentru cei periculoși care, precum Sars-CoV-2, provoacă sindroame respiratorii acute severe, și anume Coronavirusul respirator din Orientul Mijlociu (Merc-CoV) și Sars-CoV care a provocat celebra epidemie chineză în 2003 „, notează Cegolon.

De ce? Mecanismul care a împiedicat până acum producerea sa nu este încă clar: „Dar, cu siguranță, imunitatea umorală, adică anticorpii produși în urma unei prime infecții – declară Cegolon – nu par să aibă un rol protector. Și, de fapt, coronavirusurile sunt cunoscute ca fiind în măsură de a provoca re-infecții, indiferent de imunitatea dobândită. „

O ipoteză care îngrijorează

Ceea ce este descris în studiul BMJ Global Health este doar o ipoteză și, ca atare, trebuie confirmat. „Dintr-un anumit punct de vedere – conchide Cegolon – nu ne-ar deranja să fim contrazisi, pentru că, dacă s-ar confirma ipoteza noastră, ar exista implicații puternice nu numai pentru terapia cazurilor critice de Covid-19, ci și (în negativ) pentru producerea unui vaccin eficient împotriva Sars-CoV-2 „. Următorul pas în încercarea de a înțelege și mai profund este realizarea unui studiu observațional asupra pacienților care s-au îmbolnăvit.

Dar între timp, cum să te aperi? „Prevenirea este adevărata cheie”, răspunde Cegolon. „Acum, căci datorită căldurii și umidității, răspândirea virusului a încetinit, trebuie să profităm de ea pentru a spori imunitatea înnăscută și a ne echipa pentru toamnă cu intervenții farmacologice care pot proteja ușile de intrare ale virusului, cum ar fi, de exemplu, nasul” .

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a răsturnat cu mașina la Cerignola, un tânăr român de 25 de ani și-a pierdut viața

Sicilia, bătrân de 89 de ani găsit mort, cu mâinile și picioarele legate, interogată îngrijitoarea română