Menu
in

Viermii de făină, hrană aprobată în UE. Alte 11 insecte vor fi autorizate pentru consumul uman

Comisia Europeană a aprobat ca viermii de făină să fie utilizați și ca hrană pentru oameni. Viermii au fost declarați „aliment nou”, bun pentru consumul uman. Vorbim așadar despre prima insectă care primește acest statut în Europa.

Potrivit Comisiei Europene, această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). La începutul anului, EFSA anunţa că viermele de făină este prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

”În Europa sunt ferme în care cresc astfel de viermi, hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe. Larvele sunt fierte, apoi deshidratate în cuptor și pot fi consumate ca aperitiv sau în compoziția pentru pâine, brioșe ori biscuiți”, a declarat Ștefan Turcu, reprezentant Comisia Europeană în România.

Alte 11 insecte vor fi aprobate pentru consumul uman

Pe masa oficialilor europeni mai sunt alte 11 insecte luate în analiză. Totul face parte din strategia Uniunii Europene “de la fermă la consumator”, prin care oficialii europeni vor să dezvolte o alternativă pentru un sistem alimentar durabil.

De altfel, în întreaga lume, milioane de insecte sunt consumate zilnic de către oameni.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a autorizat viermii de făină încă din luna ianuarie, iar în următoarele săptămâni am putea să îi găsim în supermarketuri.

Insectele sunt o sursă mai sustenabilă de proteine datorită impactului redus pe care îl au asupra mediului și a valorii nutriționale ridicate. Viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât în formă brută, cât și ca aditiv pudră.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version