Menu
in

Destinații extreme – cele mai izolate asezări din lume

Într-o eră în care tehnologia permite străbaterea continentelor în decursul a doar câteva ore, în care ţi-ai imagina că nu mai există loc pe care omul să nu îl poată atinge oricând doreşte, există, ei bine, locuri în care este extrem de dificil să poţi ajunge. Unele dintre ele se află, aşa cum ar fi spus străvechii marinari, la capătul Pământului, în timp ce altele se găsesc în locuri în care simpla intenţie de a ajunge este sinonimă cu aventură extremă. Iată, mai jos, o listă aleatorie a unor astfel de destinaţii extreme.

Motuo, China

Considerată ultima zonă din China în care nu există străzi sau drumuri, Motuo este o regiune tibetană încă neatinsă de lumea modernă. Numai încercarea de a ajunge la Motuo este o peripeţie demnă de muncile lui Hercule, cei care se aventurează până aici având de străbătut un traseu incredibil de greu care include kilometri întregi prin zone îngheţate permanent din Himalaya, un precar pod suspendat, lung de 200 de metri, şi terenuri accidentate în care rişti să fii înghiţit complet de noroaie. Şi cu toate acestea, Mouto este recunoscută pentru frumuseţea sa naturală, scripturile budiste menţionând-o ca pe locul cel mai sfânt pentru credincioşii budişti. Mai mult decât atât, Motuo este un veritabil Eden pentru biologi, nu mai puţin de 10% dintre toate plantele din China regăsindu-se, în stare sălbatică, în acest loc. Autorităţile chineze au investit zeci de milioane de dolari în construirea unor străzi către Motuo, dar absolut toate proiectele au fost abandonate din cauza deselor avalanşe, a solului instabil şi a greutăţilor insurmontabile de tot felul. În anii ’90 totuşi, a fost finalizată construcţia unui drum care să lege China de Motuo. Nu a rezistat decât câteva zile până să devină impracticabil şi să fie înghiţit de pădure.

Insula Pitcairn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiar dacă este una dintre cele mai izolate insule ale Terrei, numele insulei Pitcairn din sudul Pacificului a ajuns în toate colţurile lumii, mai ales după publicarea romanului lui Sir John Barrow în care sunt descrise aventurile echipajul de pe navă britanică HMS Bounty. Pentru cei care nu au aflat încă despre el, trebuie spus că, în anul 1789, marinarii de pe vasul cu pricina, fascinaţi de modul de viaţă şi de frumuseţea peisajelor din sudul Pacificului, s-au revoltat, lăsându-l pe căpitanul corabiei în voia sorţii într-o barcă şi dând foc vasului în care călătoriseră, totul pentru a rămâne pe insula Pitcairn, în braţele localnicelor. De altfel, cei 50 de locuitori ai insulei sunt urmaşii rebelilor din urmă cu peste două secole. Ei trăiesc astăzi din pescuit, o agricultură redusă şi din vânzarea unor timbre extrem de rare şi foarte căutate în lumea colecţionarilor. Nu există aeroport, iar singura şansă de a ajunge pe insulă sau de a pleca de acolo este o ambarcaţiune de ocazie din Noua Zeelandă. Chiar şi aşa, o călătorie durează cel puţin 10 zile.

Alert, Canada

Situată în Canada, la mai puţin de 1.000 de kilometri de Polul Nord, mica aşezare Alert este considerată cea mai nordică zonă locuită permanent din lume. De asemenea, este şi una în care condiţiile de trai sunt duse la extrem. Rezidenţii permanenţi sunt, aşa cum era de aşteptat, oamenii de ştiinţă şi membri ai armatei canadiene, Alert găzduind o bază militară şi un laborator ştiinţific. Cea mai apropiată localitate este un mic sat pescăresc, dacă apropiat se pot numi cei aproximativ 2.500 de kilometri până la acesta. O călătorie până în Quebec ar trebui să acopere dublul acestei distanţe. Chiar dacă, datorită funcţiei sale militare, baza Alert dispune de un aeroport, temperaturile extreme (o medie ar fi undeva în jurul valorii de -40 de grade Celsius) şi desele furtuni reduc drastic numărul zborurilor. În fapt, în anul 1991, un avion militar s-a prăbuşit în apropierea bazei, echipelor de salvare luându-le aproximativ 30 de ore pentru a ajunge la locul accidentului. Din nefericire, toţi membrii echipajului decedaseră din cauza rănilor şi a temperaturii extrem de scăzute.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version