in

Româncă abandonată la morgă în Puglia, comparată cu ”eroul necunoscut”. Apelul emoționant al unui preot italian

Corpul neînsuflețit al unei românce zace la morga Spitalului Fazzi din Lecce din data de 13 decembrie 2017. Un preot din localitatea Nardò (Lecce), don Riccardo Personè a lansat un apel public pentru înmormântarea corpului în cimitirul din localitate, făcând o comparație cu simbolul „eroului necunoscut”.

Apelul i-a emoționat pe localnicii din Nardò, scrie La Gazzetta del Mezzogiorno.

Femeia, pe nume Maria, a decedat pe 13 decembrie. De atunci trupul a stat într-un sertar frigorific al morgii din Lecce. Don Riccardo Personè, preot din Nardò, a lansat un apel public pentru a organiza o înmormântare creștină și a ținut o slujbă la morgă.

«Soldatul necunoscut este un militar mort într-un război a cărui corp nu a fost identificat și despre care se consideră, în mod rațional, că nu va putea fi niciodată identificat. Mormântul său – spune părintele – este unul simbolic care îi reprezintă pe toți cei care au murit într-un conflict și care nu au fost niciodată identificați. Și gândindu-mă la soldatul necunoscut, încă de la începutul acestei triste povești, m-am gândit la expresia echivalentă de ”suferind necunoscut”».

Presa relatează că pe 19 martie 2015 Maria a fost internată în secția de terapie pe termen lung din Nardò, după ce a avut un accident domestic. A trăit acolo 2 ani și 9 luni și când și-a dat sufletul, nu era nicio rudă alături de ea. Preotul l-a găsit pe soț și pe un fiu, ambii departe și în imposibilitatea de a putea contribui cu ceva la înmormântare.

Don Riccardo a decis să o înmormânteze pe femeie însă s-a ciocnit de reguli. «Am cerut ajutor locuitorilor din Nardò, însă legea e lege și regulamentele sunt regulamente – spune preotul. Și nu se poate face nimic. Birocrație nu cunoaște solidaritate». Apoi, însă, a reușit să obțină toate autorizațiile pentru a proceda la îngropare la cimitirul din Lecce.

Părintele a făcut un apel la locuitori, pentru strângerea fondurilor necesare: «Cer tuturor să se roage pentru Maria și pentru toți morții necunoscuți și apoi o contribuție pentru a putea onora cheltuielile funeraliilor». Și o tunică albă, pentru a o îmbrăca pe femeie în alb în onoarea tuturor acelor suferinzi care s-au stins în solitudine.

Apelul părintelui a avut succes. Banii necesari înmormântării, 1500 de euro, au fost strânși rapid de la credincioși. Înmormântarea a fost programată pentru 24 ianuarie, la o lună și zece zile de la deces.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Expoziţiei de artă naivă «Ludico e carnevalesco nell’universo rurale romeno» a artistului Ioan Măric, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Interviu cu Eminescu, polemica merge mai departe: Despre timp și despre timpul pierdut